Partille SC – osannolika mästare

Landhockey

Begreppet Åshöjden-saga är lika klassiskt som överanvänt inom idrotten. Men prestationen som Partille SC stod för när man bärgade guldet i Europacupen kan knappast beskrivas på ett bättre sätt.

Redan inför förra veckans mästerskap i Wien, där Partille var tillbaka i A-gruppen efter ett år i B-gruppen, förklarade tränaren Urban Björkman att små marginaler skulle avgöra. Han kunde inte få mer rätt när han förutspådde en jämn turnering. I första gruppspelsmatchen mot Amsterdam räddade målvakten Karl-Oskar Moberg oavgjort genom en straffräddning i sista minuten. Holländarna åkte i slutet på veckan ur A-gruppen, medan Partille skulle stå som mästare.

Därefter följde en övertygande seger mot Wettingen från Schweiz innan Partille föll mot den stora guldfavoriten Hamburg med 6–8 i den sista gruppspelsmatchen. Här lyckades Partille dock göra ett par viktiga reduceringsmål i slutet på matchen som skulle hjälpa dem att hålla Amsterdam bakom sig i tabellen. Det blev sedan uddamålsseger, 4–3, mot ryska Ekaterinburg i semifinalen innan det österrikiska hemmalaget Arminen väntade i final.

– Jag var nervös som popcorn i en kastrull. Det var mycket folk i hallen som ville se sina stjärnor och det skapade ett tryck men det var en fantastisk stämning, säger Urban Björkman.

1–1 i halvlek blev till seger 3–1 i en match där de hårt arbetande svenskarna utnyttjade sin goda fysik och sitt disciplinerade spel.

– Det här känns helt sjukt. Jag får nypa mig i armen hela tiden. När vi började med det här var en guldmedalj i Europacupen helt orealistisk, säger Urban Björkman.

Sett till förutsättningarna borde ett guld i konkurrens med Europas bästa klubblag fortfarande vara omöjligt. Sverige är en pyttenation i landhockey och inte nog med att de flesta spelarna kommer från Partille, de är uppvuxna i samma lilla område i Furulund.

Jämförelsen med Max Lundgrens böcker om Åshöjdens BK ligger nära till hands när Urban Björkman berättar historien om laget, hur några hängivna ungdomar började spela i mitten på 90-talet, hur de i början på 2000-talet tog steget och blev seniorer och därefter prenumererat på SM-titlar och 14 gånger spelat Europacupen. Hälften av tillfällena har Partille spelat i den högsta divisionen, 2016 tog man brons och förhoppningen om en ädlare valör fanns inför resan till Wien. Men segern var en sensation av stora mått.

– Det finns inte ord för den här insatsen, det är som när USA slog Ryssland i OS 1980, säger Urban Björkman.

Gratulationerna har vält in från hela Europa, och frågan som alla ställer: ”Hur bär ni er åt?” Något egentligt svar kan Partilletränaren dock inte ge.

– Jag vet inte, vi gör fler mål än motståndarna.

Lagkaptenen Joakim Björkman, son till Urban, förklarar att laget trots allt gick in med ett gott självförtroende och en tro på att man skulle vinna.

– Det känns bra men man har inte riktigt fattat ännu vad som har hänt. Det kommer nog landa om några dagar. Vi jobbade stenhårt ihop och höll oss till vår plan, säger han.

Efter finalen fick han pris som turneringens mest värdefulle spelare.

– Det känns så klart väldigt bra, men samma här, det kommer ta några dagar att smälta innan man förstår hur sjukt det här är.

Likt en svart ironi kommer framgången bara några månader innan ett beslut från Riksidrottsförbundet (RF) kan rycka bort mattan under fötterna på landets utövare. Svenska Landhockeyförbundet uppfyller inte RF:s krav på 25 aktiva föreningar och riskerar att uteslutas och tappa viktig stöd.

– Jag är dåligt insatt på hur mycket pengar klubbarna får, men det blir svårt för landslaget att komma ut i Europa då kommer spelarna inte ut internationellt och får möta de bästa spelarna. Helt klart påverkas vi, säger Urban Björkman.

Även Partilles damer spelade Europacupen i Wien. Som nykomlingar i B-gruppen lyckades man dock inte vinna någon match och det blev respass tillbaka till C-gruppen.