Musikdrömmar i Landvetter kulturhus

Landvetter

I helgen fylls Landvetter kulturhus med drömmar och musik. Under två dagar kommer totalt 26 olika musikakter inta scenen för att tävla om fyra platser i regionfinalen i musiktävlingen Imagine Sweden.

Precis som i fjol hålls två deltävlingar i musiktävlingen Imagine Sweden i Landvetter, en på lördag och en på söndag. Från varje deltävling går två akter vidare till region­finalen som hålls i Borås 27 april.

Vinnarna får dessutom delta på ett musikläger med olika workshops i Uddevalla.

Flera lokala band

En grupp med lokala ungdomar är med och arrangerar evenemanget i Landvetter och i år är det också några lokala band som deltar; Rättegång, SkoSkav och Esoterico (se artikeln under). För att delta ska man vara mellan 13 och 21 år.

Varje akt får tio minuter på sig på scen, vilket kan innebära att de hinner med två till tre låtar. Anna Gustafsson, kulturutvecklare för unga på Landvetter kulturhus, utlovar att det kommer att bjudas på många olika typer av musik.

– Det blir alla stilar; en del har egna låtar, en del gör covers. Förra året var det jätteblandat, säger hon.

Bland dem som gick vidare i fjol fanns både hiphop, rock, en singer songwriter och elektronisk punk.

Mycket som spelar in

– Det var en fin mix av akter. Juryn kollar på lite olika saker som till exempel om bandet har ett eget musikaliskt uttryck. Musikaliteten spelar in men det kan också vara annat som väger över som karisma på scenen. I fjol var det ett band som trollband alla och som man bara ville ha mer av, säger Anna Gustafsson.

De tävlande kommer ha möjlighet att delta i olika workshops, exempelvis om hur man promotar sitt band, och Mölnlycke fotoklubb kommer att vara på plats för att fotografera dem.

Inte bara musik

Medan juryn överlägger blir det pausunderhållning i form av dans och lokala band som spelar och det kommer att visas konst på väggarna.

– Det blir inte bara musik utan vi vill visa upp olika konstuttryck, säger Anna Gustafsson.

Under förra årets deltävling i Landvetter kom ett femtiotal personer för att titta men då sammanföll evenemanget med att det var snöstorm ute. I år hoppas Anna Gustafsson på att det blir en lite större publik.

– Det är ju många som kommer för att stötta kompisar och släktingar som uppträder men vi blir jätteglada om det kommer lite lokalinvånare också, säger hon.

Tävlingen hette tidigare Musik Direkt och drogs igång redan 1986. För några år sedan slogs den ihop med den internationella musikfestivalen Imagine.

29 maj till 1 juli hålls riksfinalen i Imagine Sweden i Gävle. Vinnaren där får representera Sverige på den internationella Imaginefestivalen.