Malin Levin Bild: Björn Dinau

Min självstyrka serverad på ett fat

KRÖNIKAN

Nytt år och nya utmaningar som i mitt fall avser ett antal stenar i min gallblåsa. Gallblåsan fyller egentligen inte någon funktion men finns ändå därinne i kroppen på oss och nu behövde jag ta bort min.

Ingreppet är som en promenad i parken för de som uträttar detta på löpande band på Carlanderska sjukhuset men för mig var det något helt annat. Promenaden till operationssalen iklädd endast den vita sjukhusskjortan med underkläder och knästrumpor från landstinget var mentalt tung. Steril och neutral äntrar jag salen, med endast ett armband med namn och personnummer som vittnar om att jag har en personlighet. I det stora kalla rummet är det fullt med välutbildade människor som vet så mycket om hur insidan på en människa ser ut och snart ser de även min. Jag upplever att alla är täckta från topp till tå och ser endast alla dessa ögonpar genom det lilla området mellan mun och hårskydd som man låtit vara fritt.

Jag lägger mig på britsen som är centrerad i rummet precis under den stora och starkt lysande lampan. Jag känner mig ensam, utlämnad och får meddela min egen kropp och sinne att vi tillsammans kan hantera denna känsla som så starkt infinner sig. Armarna läggs ut till sidorna och en sköterska binder den ena armen så den inte skall ramla ned när jag inte längre kan manövrera min egen kropp. Det är här och nu det blir tydligt för mig att jag inte längre har kontroll. Jag överlämnar hela mig, för mig är det min självstyrka serverat på ett fat.

Alla de uniformerade människorna är vänliga och en av den grönklädda säger att det är vanligt att gråta när man blir sövd. Samtidigt som jag får narkosläkemedlet inskjutet i armen torkar hon den tysta tår som faller innan jag somnar djupt. Största intrycket från detta blir min egen reaktion, reaktionen över att släppa kontrollen. Inte ens den fysiska påverkan efter operationen är så smärtsam som att emot sin vilja lämna den pågående dagen till ett mörker som saknar tid och rum.

  • Malin Levin