Bild: JENNY FÖRANDER
DUETT. De har båda blivit kända genom Idol. På lördag framträder Liamoo och Hanna Ferm i Melodifestivalen med duetten Hold You. (Bilden är från P3 Guld-galan där artisterna visade sig tillsammans på röda mattan.)

Mellopremiär för Hanna Ferm

Melodifestk

Efter andraplatsen i Idol är Hanna Ferm nu redo för nästa stora utmaning.
På lördag står Pixbotjejen på scenen i Melodifestivalen.

På lördag är det dags för Melodifestivalens andra omgång som avgörs i Malmö. Hanna Ferm ska framföra duetten Hold you tillsammans med Liamoo.

– Det känns jättekul, jag är supertaggad men det är mycket som ska göras, säger Hanna en dryg vecka innan det är dags att kliva upp på scenen.

Så ni är inte färdiga med alla förberedelser?

– Det skulle jag aldrig kunna säga en vecka innan. Vi har inte testat uppträdandet på scenen ännu, att vara där blir en helt annan grej. Då går man in i ett väldigt fokuserat, intensivt mode, säger Hanna.

Hon tycker att förberedelserna har gått bra men samtidigt som det har varit väldigt roligt har hon känt sig lite splittrad. Hanna går sista året på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke och studierna krockar ofta med artistlivet.

– Det har varit mycket att tänka på, mycket att hålla i huvudet, så därför ser jag extra mycket fram emot att gå in totalt i det här nu, säger Hanna.

Hon tycker att det känns bra att få dela upplevelsen av att vara med i Melodifestivalen med Liamoo som hon känner väl och funkar bra ihop med.

– Vi är väldigt nära och kan stötta varandra, Liamoo har ju dessutom varit med förut, säger Hanna.

De är ganska lika på det sättet att de är väldigt engagerade och vill att allt ska bli perfekt. De reagerar dock lite olika på nervositet.

– Då kan han låsa sig och bli introvert medan jag är tvärtom och blir övertaggad. Det är skönt att vi känner varandra så väl och vet hur vi fungerar, säger Hanna.

När HP/PT pratade med Hanna i fredags hade hon ännu inte sett den första deltävlingen men räknade med att hon skulle sitta klistrad i tv-soffan.

– Det är planen. Jag kommer sitta och vara toknervös. Jag kommer titta mest på hur det går till och placera in oss i programmet för att förbereda mig.

Du är ju ändå ganska rutinerad på att uppträda, inte minst från Idol. Är det annorlunda med Melodifestivalen?

– Det är mycket som är likt med kameror, nerver och folk som jobbar kring evenemanget men det här är större och det är fler som kollar. Det här är ju inte en talangtävling, nu är det ett färdigt nummer och vi framför en egen låt. Nu ska man vara en färdig artist på ett annat sätt, det är ett stort kliv men det ska bli skitkul. Jag har ju sett det här programmet under hela min uppväxt, säger Hanna.

Vad har du lärt dig från Idol som du har nytta av nu?

– Jag har lärt mig jättemycket, framför allt om hur jag själv fungerar, hur jag reagerar när jag är nervös och allt runt omkring som att orka stå och svara på frågor i flera timmar. I Idol var det mycket väntetid men här tror jag att det är ett mer späckat schema, det är kort men intensivt, säger Hanna.

Låten Hold You har hon och Liamoo varit med och skrivit. Flera spelsajter har paret som favoriter till seger i årets tävling.

– Det är lite läskigt, men det betyder ingenting. Liamoo var tippad som favorit i fjol och det satte griller i huvudet på honom. Jag gillar egentligen inte att vara topptippad, då går det ju inte att komma högre. Dessutom har de inte ens hört låten, men jag tar det som en komplimang. Vi ska göra vårt bästa och se hur långt det räcker.

Vad skulle det betyda om ni vann Melodifestivalen?

– Jättemycket. Det vore ett jättefint kvitto på att folk tycker om det vi gör. Det hade varit extremt kul att få fortsätta hela upplevelsen och komma ut i världen, det är ju dit vi vill.

Kommer du och Liamoo fortsätta att uppträda ihop?

– Ja, vi har inplanerade spelningar ihop. Vi är fortfarande två soloartister men det är kul att göra saker tillsammans.

Vad händer efter Melodifestivalen, ska du fokusera på studierna då eller har du mycket på gång?

– Jag tar ju studenten i vår och efter det är det fullt fokus på musiken, det ser jag jättemycket fram emot. Allt är inte spikat ännu men vi siktar på att uppträda så mycket som möjligt i sommar.

När du läser detta är Hanna och Liamoo redan på plats i Malmö för att repetera inför lördagens uppträdande. De kommer att tävla mot Andreas Johnson, Malmou Prytz, Oscar Enestad, Jan Malmsjö, Vlad Reiser och Margaret.