Bild: JENNY FÖRANDER
SKAPAR MUSIK. Niklas Olovson har skrivit låtar till många stora artister och brinner för att förmedla sina kunskaper till nästa generations musikskapare. På sportlovet har han låtskrivarverkstad i Landvetters kulturhus.

Kreativt musikskapande på lovet

landvetter

Han har skrivit hitlåtar till stjärnor som Pink och vunnit melodifestivalen i Norge.
Nu brinner Landvetterbon Niklas Olovson för att hjälpa ungdomar som vill satsa på sitt musikskapande.

– Jag kan inte inte hålla på med musik, säger Niklas Olovson.

Han visar entusiastiskt hur enkelt det är att skapa musik med hjälp av ett låtskrivarprogram i datorn, något som de flesta ungdomar provat på någon gång.

Det svåra är att ta nästa steg, att utvecklas och skapa musik som når genom bruset. Det är där Niklas Olovsons känner att han kan bidra.

– Musikskapandet har blivit mycket mer tillgängligt i och med att alla kan göra musik på sin egen dator, men programmen är så avancerade att det lätt blir övermäktigt. Jag är här för att visa hur man tar sig vidare, säger Niklas.

Musikverkstad på lovet

Varje vecka håller han i en öppen låtskrivarverkstad via kultur­skolan i Härryda och han undervisar på estetiska programmet på Partille gymnasium. Under sportlovet bjuder Niklas dessutom på extra låtskrivarverkstad i Landvetter kulturhus från måndag till onsdag.

– Det finns så många myter kring musikbranschen, att det bara är att släppa en skiva så ligger världen öppen. När man ser Lady Gaga på röda mattan inser man inte hur mycket hårt arbete som ligger bakom. Ska man bli framgångsrik måste man jobba som fan, jag och min låtskrivarkollega jobbade jämt, säger han.

Själv spelade han under tio års tid bas i två olika band, Cain and Abel och Dunderhoney, och utvecklade då ett brinnande intresse för syntar och trummaskiner.

– Det var så vansinnigt roligt, jag satt uppe på nätterna och skapade musik, berättar han.

Lärde sig mycket

Niklas blev god vän med amerikanen Billy Mann som producerade bandet sista skiva och blev medbjuden till USA för att hjälpa till i hans musikstudio.

– Jag lärde mig otroligt mycket, säger Niklas som sedan skapade låtskrivarduon Machopsycho tillsammans med bandkollegan Robin Lynch.

Samarbetet med Billy Mann ledde vidare till det som skulle bli Machopsychos stora genombrott. De fick chansen att skapa en låt till artisten Pink. 2006 släpptes Stupid girls som toppade singellistor över hela världen.

– Då började alla undra vilka Machopsycho var. Ska man sedan fortsätta att vara framgångsrik gäller det att jobba stenhårt, säger Niklas.

Skapandet en fest

Nu har han trappat ner på arbetstempot men älskar fortfarande hantverket att skapa låtar.

– Att skapa är fruktansvärt roligt, det är det som är festen. Att sedan färdigställa en låt med vers och refräng och se till att den kommer ut, det är det som är jobbet. Ska man få en karriär måste det levereras, säger Niklas.

Även om tekniken är mycket mer tillgänglig idag är det inte alla som har uthålligheten och inser hur mycket arbete som krävs för att bli riktigt duktig på att skapa musik.

– Det finns en lite loj attityd, men för att bli bra måste du ju öva. Även Zlatan har ju börjat någonstans, säger Niklas.

Bland hans adepter på låtskrivarverkstaden finns dock flera ungdomar som är väldigt seriösa och brinner för sitt skapande.

– Där kan jag känna igen mig själv, säger Niklas.

Än så länge är det mest killar som är med men Niklas hoppas att fler tjejer ska hänga på.

– Vi har haft några tjejer och de är så jäkla duktiga när de kommer igång, säger han.

För dem som är sugna på att prova är det bara att besöka låtskrivar­verkstaden i Landvetters kulturhus under sportlovet. Det enda som behövs för att komma igång är en dator, iPad eller telefon som har ett låtskrivarprogram.