Foto: Daniel Elfvelin

Kramer prisad på nytt

Årets senior:

Det var inte första gången 800-meterslöparen Andreas Kramer visade framfötterna i ett mästerskap, men andraplatsen i EM förra sommaren gav karriären en rejäl skjuts framåt. Få vet hur nära det där silvret kunde ha förvandlats till platt fall – bokstavligt talat.

På tv-bilderna från loppet ser det ut som två felsteg som Andreas Kramer enkelt parerar efter cirka 200 meter. Men i efterhand berättar Sävedalslöparen nu hur nära det faktiskt var att EM-finalen hade slutat i bedrövelse.

– Jag har sett loppet på tv och på kommentatorerna låter det som att jag bara snubblade till men för mig var det ganska illa. Jag var väldigt nära att ramla två gånger om, men jag höll mig på benen och försökte bara tänka bort det, säger han.

Med den vetskapen är det än mer imponerande hur han sedan taktiskt genomförde loppet på ett perfekt sätt, spurtade ner den regerande världsmästaren Pierre-Ambroise Bosse och tog en silvermedalj.

– Jag har tänkt tillbaka på EM många gånger. Då var jag inne i min bubbla, jag hade bara haft fokus på mästerskapet en längre tid och väl i Berlin var det bara tävlingen jag tänkte på och att ha fullt fokus i kval och semifinal. Jag var nervös inför finalen men det kändes väldigt bra, jag var laddad. Det blev ett speciellt lopp med ett väldigt snabbt sista varv och det var en skön känsla att passera mållinjen.

Efter fjolårssäsongen har han bland annat blivit nominerad till flera priser på Friidrottsgalan och var en av kandidaterna i kategorin Årets nykomling på Idrottsgalan. Och nu utses han, för andra året i rad, till Årets senior i Partille.

– Det är ju inte för utmärkelser jag håller på, men det betyder mycket för det innebär att mina prestationer uppskattas av fler än mig själv. Och speciellt att uppmärksammas på hemmaplan gör mig jätteglad, säger Andreas Kramer.

Inledningen av 2019 pekar mot ett nytt bra år, bland annat efter att han i söndags vann sitt fjärde raka SM-guld inomhus. Vid lunchtid dagen efter sitter han på motionscykeln inne i gymmet i Partille Arena. Benen pinnar på i ett snabbt tempo, men för Andreas Kramer är det här ett lugnt återhämtningspass med cirka en timmes cykling följt av rörlighetsträning.

Samtidigt som han trampar på berättar han om en artikel i en kvällstidning där han pekades ut som Sveriges främste medaljhopp i inne-EM i Glasgow nästa helg. Men han är också medveten om att livet som mediernas gunstling alltid hänger på en skör tråd. Han är beredd på att det förr eller senare kommer en dipp och då skapas helt andra rubriker.

– Men jag bryr mig inte så mycket om vad som skrivs.

Det finns inget kaxigt i Andreas uttalande, han förklarar bara på sitt lugna sätt att han enbart koncentrerar sig på sina egna mål och tycks vara uppriktigt oberörd av omgivningens förväntningar. Flera gånger har han också visat att han klarar pressen. Inte minst då i EM där han var rankad nia inför mästerskapet, men efter styrkebesked i försök och semifinal framhölls som ett stort medaljhopp. Andreas konstaterar att det är något speciellt att springa mästerskap där det gäller att prestera på topp i flera lopp, men säger att han haft tid att stegvis ta kliven – från de framgångsrika ungdomsåren till svensk seniorelit och vidare ut i Europa- och världseliten.

Andreas Kramer besitter både den uthållighet och explosivitet som krävs för att springa snabbt på 800 meter och grenen ställer också höga krav på taktisk förmåga och kyla i besluten under loppen. Både tränaren Per Skoog och förbundskaptenen Karin Torneklint har lyft fram Andreas mentala styrka. ”Han har visat att han har skallen att springa fort och att göra det vid rätt tillfälle”, har Torneklint sagt. Andreas Kramer har dock aldrig tagit hjälp med mental träning.

– Jag vet att många andra jobbar med mental träning och det kanske jag också gör i framtiden, men så länge det funkar har jag valt att inte göra det. Jag känner mig mentalt stark. Inför stundande EM siktar han på en ny medalj. Därefter väntar en kort vila innan han återgår till grundträningen för att göra sig redo för en ovanligt lång utomhussäsong eftersom VM i Qatar inte avgörs förrän i månadsskiftet september-oktober.

– I förra VM i London 2017 gick jag till semifinal och var inte allt för långt ifrån finalen så det är klart att jag vill ta mig ett steg längre och gå till final. Dessförinnan väntar ytterligare ett mästerskap som Andreas Kramer sätter stort värde på. I juli avgörs U23-EM på hemmaplan i Gävle.

– Jag vann för två år sedan. Då var det en liten skräll så jag vill försöka försvara den titeln. Men det är en britt och en polack som har bättre personbästa än vad jag har så jag måste vara i bra form om jag ska kunna vinna.

Förutsättningarna för en fortsatt framgångsrik karriär förbättrades i och med ett positivt besked från Sveriges Olympiska Kommitté i december. Andreas Kramer var då en av tolv nya idrottare som togs ut i SOK:s stödprogram Topp och talang. Exakt vad det innebär vet han inte än, men de aktuella idrottarna får ett anpassat stöd.

– Det är väldigt tacksamt, säger han.

Kalendern är inte längre lika full. Förutom löpningen deltidsarbetar Andreas på bank och pluggar till maskiningenjör på Chalmers.

– Men jag jobbar nästan inte alls nu och pluggar på 50 procent. Jag vill verkligen ge träningen allt fokus och om jag tränar två gånger på en dag måste jag ha tid för återhämtning. Men jag vill plugga vidare också och försöker att kombinera det på ett bra sätt.

SOK:s mål med sitt program är att fostra idrottare som har möjlighet att ta medaljer på framtida OS, mål som ligger i linje med Andreas Kramers egna ambitioner.

– Jag vill hela tiden se hur bra jag kan bli, framför allt hur snabbt jag kan springa. Nu har jag ju redan tagit en internationell mästerskapsmedalj, men jag vill ta medaljer i ännu större mästerskap, i VM och OS. Framförallt vill jag etablera mig uppe i toppen och kunna vara med och fajtas om medaljerna. Det är mitt fokus.