• Bild: JENNY FÖRANDER
    SATSAR PÅ MUSIKEN. Klara Stirner från Mölnlycke har studerat sång och komposition i Florens och siktar på en framtid som professionell sångerska. Klara fick Härryda kommuns kulturstipendium 2018.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Klara satsar på musiken

Mölnlycke

När Klara Stirner blev utsedd till Härryda kommuns kulturstipendiat 2018 befann hon sig i Florens där hon utbildar sig inom sång och komposition.
Nu har hon, åtminstone tillfälligt, landat i Göteborg och HP/PT passade på att träffa henne.

För ett par år sedan läste Klara klassisk fiol på Musikhögskolan i Stockholm men längtade efter att komma ut i världen och uppleva något annat. Hon vågade ta steget och har de senaste åren fått prova på att bo både i Italien och New York. De senaste två månaderna har hon dessutom tillbringat i pojkvännen Diegos hemland Colombia. De träffades i Florens och han är också musiker.

– Vi siktar på att hamna på samma kontinent i framtiden iallafall, säger Klara.

Men vi börjar i Mölnlycke där Klara redan som fyraåring började spela fiol på kulturskolan.

– Mina föräldrar är musiker, en är gitarrist och en cellist, och jag har alltid blivit exponerad för mycket kultur, säger Klara.

Fiolen hängde med under många år men efterhand växte också intresset för andra uttrycksformer. Under hela uppväxten höll Klara på med dans, framför allt latinska danser och balett, och som examensarbete på Hvitfeldtska gymnasiet skrev hon en tango.

– Det föll sig naturligt. Jag har dansat hela mitt liv, bland annat tango, och den latinamerikanska musiken har alltid tilltalat mig. För mig finns ett starkt samband mellan dans och musik, frihetskänslan som finns i dansen är det jag söker efter att uttrycka i min musik, säger Klara.

Efter gymnasiet studerade hon på Musikkonservatoriet i Falun där hon fick möjlighet att komponera musik till Gävle symfoniorkester.

– Stycket jag skrev plockade de sedan in i sin repertoar, säger Klara.

Efter att hon gått en dirigentkurs anordnad av Kultur i Väst fick hon även chansen att skriva ett verk till Dalasinfoniettan, en annan professionell orkester. Musikstycket som Klara skrev användes sedan i undervisningen till kommande dirigentkurser.

Efter studierna på musikkonservatoriet fortsatte Klara att studera klassisk fiol på Musikhögskolan i Stockholm, men så småningom tog intresset för att sjunga och komponera över.

– Jag var lite trött på mina studier och kände att jag behövde byta spår. På en jazzworkshop i sång i Italien träffade jag så många härliga personer från hela världen. Jag kände att jag ville flytta dit för att uppleva en annan kultur och lära mig ett nytt språk.

På akademien i Florens hittade hon vad hon sökte och började studera sång parallellt med studier i komposition på en annan skola.

– Min lärare Andrea Portera är en av de bästa jag har haft i mitt liv. Han har höjt mitt musikskapande till en mer professionell nivå. Innan komponerade jag mycket på intuition baserat på min musikalitet men han har kunnat säga till mig hur jag ska göra för att för att förbättra mig och det har lyft mina kompositioner enormt.

Förra våren fick Klara också chansen att studera sång och komposition i New York under ett halvår.

– Att studera utomlands har gett mig otroligt mycket. Känslan är att det finns mer arbetsmöjligheter och att de har en mer optimistisk syn på framtiden för kulturutövare, det är ett ansett jobb och det finns möjligheter. Den optimismen har varit jätteviktig för mig och har tagit bort mycket av oron inför framtiden.

I Sverige är konkurrensen om jobben inom klassisk musik stenhård i och med att det finns många musiker som håller en hög nivå. Utomlands upplever Klara att det pågår fler mindre projekt och att det tas många egna initiativ.

– I andra länder har de en större respekt för traditioner och lägger större vikt vid att förstå dem. Det är ju inte alltid positivt men det har hjälpt mig att förstå var jag är. I Sverige är det mer fokus på den egna kreativiteten. Kombinationen blir jättebra.

Den närmsta tiden räknar hon med att vara hemma i Göteborg, men planen är att fortsätta studera tills hon har en masterexamen i komposition. Kanske återvänder hon till Florens för att läsa fler kurser där.

Under våren kommer hon dock att jobba med att skriva musik till kammarmusikfestivalen Musik på Sörmländska slott och herresäten. Klara beskriver skrivprocessen som att hon startar med en idé och sedan zoomar in mer och mer för att få fram form, intensitet och harmonier och vilka känslor hon vill förmedla.

– Det sista är att skriva stycket.

Efter viss tvekan om vilket instrument hon tycker mest om att komponera för faller valet trots allt på fiolen.

– Den är så uttrycksfull och kan vara både aggressiv och väldigt soft. Den har ett brett spann, säger Klara som också tycker att piano är ett spännande instrument.

– Jag har fått en beställning på ett pianostycke av Göteborgs kammarmusikförening och det ska bli kul att fortsätta skriva för piano, det finns så mycket möjligheter, fortsätter hon.

Målet på sikt är att bli en bra sångerska och så småningom hitta en fast grupp med duktiga musiker som skapar sin egen musik.

Vad betyder det för dig att få Härryda kommuns kulturstipendium?

– Det är en kvalitetsstämpel som har betydelse för min framtida karriär. Att ha fått ett stipendium betyder ju att någon tycker att man är värd det. Det känns hedrande.