Inför tiggeriförbud i Partille

Partille

Vi sverigedemokrater lämnade i tisdags över en motion till kommunfullmäktige i Partille.
Motionen föreslår införandet av tiggeriförbud i Partille.
En dom i Högsta förvaltningsdomstolen den 17 december 2018 fastslog att Vellinge har rätt att ändra i kommunens lokala ordningsföreskrifter så att passiv insamling av pengar inte tillåts. Förbudet gäller på fem platser. Av domen framgår att förbudet kan införas så länge det är geografiskt begränsat.
Ett trettiotal kommuner överväger att införa tiggeri­förbud enligt Dagens Samhälle 10 januari 2019.
Gång på gång har bevisats att det hitresta tiggeriet är både organiserat och utnyttjar människor på ett grovt sätt. Grupperna som medföljer tiggarna begår även andra brott.

I Göteborgsposten kunde vi i veckan läsa om två tiggare. När de klev i land på Donsö i Göteborgs skärgård möttes de av frågan: Vad vill ni ha av oss?
Välviljan hos invånarna slutade med ett husköp i parets hemland. Med ett villkor: stanna kvar i landet med era barn och tigg inte mer på Donsö. Samma år var paret tillbaka på ön. Hjälp och hjälp till självhjälp i hemlandet är rätt väg att gå, men kommer inte att hindra det hitresta tiggeriet.
Många tiggare kommer från EU-landet Rumänien. EU har det senaste decenniet satsat miljarder på att hjälpa Rumäniens fattiga. För åren 2014 till 2020 har EU avsatt 336 miljarder kronor (31 miljarder euro), varav cirka 51 miljarder (4,7 miljarder euro) i socialfonder. Pengarna når inte i tillräcklig omfattning de fattiga i Rumänien. Det är ändå i Rumänien och andra länder som insatser ska göras.

Svensk Handel vill se ett nationellt tiggeriförbud, skriver branschorganisationen på Aftonbladet debatt den senaste veckan. ”Våra politiker har duckat länge nog. Undantaget är de kommunpolitiker som nu driver igenom beslut om kommunala tiggeriförbud,” skriver de.
”Avsaknaden av åtgärder mot tiggeri är ett annat exempel på hur samhället har givit upp inför det som är besvärligt. För handeln innebär tiggeriet problem med påträngande beteende runt pantstationer, att kundtoaletter används som tvättstugor och att nedskräpningen runt butikerna ökar,” skriver de i debattartikeln.
Som en följd av tiggeriet begås en mängd andra brott i Sverige. Det framgår bland annat av:
”Nationell lägesbild -Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare i Sverige”
Polismyndigheten 2015. Det handlar om: Stöldbrott, ofredande, bedrägeri, misshandel och olaga hot.

Vad tycker svenska folket om tiggeriet? Enligt en Novusmätning från april 2018 är 62 procent som helhet för ett tiggeriförbud, medan enbart 20 procent är emot.
Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud, men sa ändå nej till ett lokalt förbud i Partille, när vi ställde en enkel fråga till kommunalrådet Marith Hesse under kommunfullmäktige den 30 januari i år.

Att tigga på Sveriges gator är varken en väg ur fattigdom eller utanförskap för de hitresta tiggarna. Vi vill ha ett förbud mot tiggeri i Partille.

Sverigedemokraterna i Partille

Matz Dovstrand
Ledamot kommunstyrelsen
Timothy Tréville
Ersättare kommunstyrelsen