• Bild: JENNY FÖRANDER
    ORDEN VIKTIGA. Det är många nya ord att plugga in för att SFI-eleverna ska bli redo att ge sig ut på praktik i butik.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    VILL JOBBA I BUTIK. Hanan Youssef från Syrien ser fram emot att få praktisera och vill gärna jobb i livsmedelsbutik i framtiden.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Handelsutbildning en snabbväg till jobb

Mölnlycke

En specialanpassad utbildning ska göra 15 elever från SFI i Mölnlycke redo för jobb i livsmedelsbutik.
– Alla gillar idén att SFI-eleverna snabbt ska komma ut i arbete, säger Ingrid Källström, rektor på Vuxenutbildningen.

Pantmaskin, kundvagnskö, hyllkantsetikett. Genom klassrummet flyger ord som brukar komma ganska långt ner på prioriteringslistan när det gäller att lära sig ett nytt språk. För eleverna som läser Handel i livsmedelsbutik är orden viktiga att lägga på minnet. Så småningom ska de ut på praktik i olika livsmedelsbutiker och då gäller det att hänga med.

– När de kommer ut i butik är det ingen som har tid att visa vad pantmaskinen är för något, säger Janne Staffas, lärare på utbildningen som själv både har drivit och jobbat i livsmedelsbutik.

I och med att han själv har tagit emot praktikanter vet han vad som efterfrågas.

– Kom i tid. Hör av dig om du inte kommer. Var ärlig, positiv och glad, sammanfattar Janne Staffas några av de mest grundläggande punkterna.

I sin hemstad Latakia i Syrien läste Hanan Youssef historia på universitetet. Nu har hon varit i Sverige i tre år och har som mål att få jobb i en butik.

– Jag tycker om att läsa historia men jag vill inte fortsätta studera. Nu har jag två mål – antingen att få jobb i butik eller att bli lärar- eller elevassistent, säger Hanan.

Hon tycker att handelsutbildningen är lagom svår och ser fram emot att komma ut på praktik för att få övning i att prata svenska.

– Jag vill jobba i butik för att jag gillar att ha kontakt med folk och tycker om att hjälpa gamla människor. Jag behöver prata mycket med andra för att lära mig språket, säger Hanan.

Från början var tanken att Vuxenskolan skulle driva utbildningen Handel i livsmedelsbutik som en språkstödsutbildning för arbetssökande i hela regionen. Skolan driver redan en utbildning till personbilsmekaniker med språkstöd och den har varit väldigt populär. Handelsutbildningen var tänkt att locka lite fler tjejer.

– Vi har varit ganska tekniktunga med utbildningar till larmtekniker, bussförare, mekaniker. Det brukar vara några tjejer som söker men det är mest killar så nu ville vi ha en utbildning som var lite bredare, säger rektorn Ingrid Källström.

Först var de inne på att skapa en utbildning till barnskötare eller inom funktionshinder, men en sådan utbildning skulle vara betydligt mer krävande. En handelsutbildning ansågs vara en snabbare väg ut i arbetslivet. Söktrycket var dock för lågt för att utbildningen skulle kunna dra igång.

– Utbildningar med språkstöd är dyra så det krävs ganska stora klasser för att det ska gå runt, säger Ingrid Källström.

Då de redan hade hittat en duktig lärare med branschkunskap och butikerna var villiga att ta emot praktikanter bestämde skolan i stället att driva utbildningen för sina egna SFI-studenter. 15 elever som var intresserade och ansågs lämpliga läser nu SFI (Svenska för invandrare) som vanligt måndag till torsdag men viker fredagen till specialstudier inom livsmedel. Allt eftersom de blir redo kommer eleverna att slussas ut på praktik i olika livsmedelsbutiker en eller två dagar i veckan.

– Vi har mötts av hejarop när vi har frågat efter praktikplatser, ingen har sagt nej, säger Ingrid Källström.

Till sommaren ska eleverna vara färdiga med utbildningen och förhoppningen är att de efter sina praktikperioder ska kunna gå vidare med sommarjobb och så småningom få riktiga butiksjobb.