Arkivbild: Björn Dinau

Förundersökning om dödsolyckan läggs ner

Bårhult

Utredningen kring den tragiska trafikolyckan 3 november då en åttaåring flicka miste båda sina föräldrar har nu avslutats.
Inget åtal väcks då ingen inblandad anses ha brustit i ansvar.

Olyckan inträffade när en lastbil som drog en trailer utan last skulle köra ut på riksväg 40 vid Bårhultsmotet i riktning mot Borås. Föraren tappade kontrollen över fordonet som fick sladd och körde rakt genom mitträcket och hamnade på tvären över vägbanorna i riktning mot Göteborg.

I en mötande bil kom en familj från Marks kommun körande och hade inte en chans att undvika en kollision. Deras bil kilades fast under släpet och föräldrarna som satt i framsätet omkom.

Deras åttaåriga dotter som satt i baksätet skadades men överlevde.

Däck exploderade

Polisen har nu gjort en noggrann utredning för att ta reda på vad som orsakade olyckan. Enligt förundersökningsledaren Andreas Gabrielsson var det en mikroskopisk skada på vänster framdäck som fick däcket att explodera.

– Det var först när våra tekniker med hjälp av strålkastare och förstoringsglas synade däcket millimeter för millimeter som skadan upptäcktes, säger han till Göteborgs-Posten.

Gick inte förutse

Med tanke på att skadan på däcket var så liten anser utredningen att det inte går att ställa föraren eller åkeriägaren till svars för att olyckan inträffade.

– Det här är en oerhört tragisk olycka som drabbat många människor väldigt hårt – och där man på många sätt hade maximal otur. Men genom ett oerhört noggrant förundersökningsarbete har vi kommet fram till att olyckan inte gick att förutse, säger Andreas Gabrielsson till GP.