• Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Esoterico – en trio som vill göra sin musik hörd

Landvetter

Ludvig Malmbergs intresse för rockmusik väcktes när han som liten fick en signerad t-shirt av göteborgska hårdrocksbandet Hammerfall.
Nu står Landvetterkillen själv på scenen med sitt band Esoterico för att tävla i Imagine Sweden.

Ludvig Malmberg berättar att hans pappa hade en bekant som spelade i Hammerfall. Det gjorde att han inte tyckte att steget till att bli rockstjärna verkade så långt.

– Jag växte upp med att höra på Hammerfall och Hardcore superstar som ju också kommer härifrån. Jag har alltid velat bli sångare men så kom jag i målbrottet och kunde inte sjunga längre, säger Ludvig.

Lyckligtvis hade han gitarren att falla tillbaka på. Han hade tragglat på med gitarren sedan han var åtta år utan att tycka att det var så kul men när han var tolv började kompisarna också spela och då insåg han att det var elgitarr han ville satsa på.

Musikgymnasium

Autograferna på t-shirten försvann så småningom i tvätten, men Ludvig fortsatte att spela och på Rytmus musikgymnasium i Göteborg fick han chansen att fortsätta utvecklas. Efter att ha spelat i flera olika konstellationer slog han sig för något halvår sedan ihop med Frölundaborna Landizo Sjögren och Natalie Nilssen, även de tredjeårsstudenter på Rytmus.

– Jag och Natta hade ett annat litet band innan men det var lite fram och tillbaka med folk som slutade, säger Landizo.

– Deras gitarrist som skrev mycket av musiken slutade så då testade jag och det funkade bra, säger Ludvig.

– Det är för jäkla gott att bara vara tre. Det blir mycket bättre och skönare kommunikation, vi är tightare, säger Natalie.

Ensamhet en drivkraft

Hon började sjunga i 14-årsåldern.

– Jag lyssnade väldigt mycket på grunge och började skriva egna låtar. Jag hade just flyttat till Sverige från Italien och hade inte så många kompisar så skrivandet blev ett sätt att kommunicera, säger Natalie.

För ett år sedan började hon spela bas också. Landizo spelar trummor.

– Jag började spela gitarr när jag var tio år, elgitarr när jag var 14, men när jag var 15 och provade trummor insåg jag att jag var bättre på det. Jag har alltid haft lätt för att hålla takten, men jag hade aldrig gått in för att trumma förut, säger han.

Att de bara är tre i bandet är en begränsning som bidrar till att de måste vara extra kreativa. Deras skiftande musikaliska bakgrunder gör att de tillsammans skapar musik som ingen av dem hade kunnat göra på egen hand.

Musikstilen är svår att beskriva men de enas om att kalla det progressiv rock.

– Vi jobbar med att få in så mycket känsla som möjligt i musiken, säger Ludvig.

Vill nå ut

Nu siktar de på att få så många spelningar som möjligt för att få rutin på att spela live tillsammans och för att göra sitt namn känt. På lördag spelar de på Livekarusellen i Borås och på söndag är det dags att kliva upp på scenen för att tävla i Imagine Sweden i Landvetter.

– Förhoppningen är att vi ska gå vidare. Sedan verkar det vara en kul grej att man är där hela dagen och har workshops och lär känna andra musiker, säger Ludvig.

Någon gång i framtiden skulle de gärna vilja leva på att spela musik. Landizo siktar på Musikhögskolan, Ludvig kan tänka sig att jobba med vad som helst, men allra helst i en musikaffär, och frilansa som musiker vid sidan av. Natalie vill bli polis eller tandhygienist och ägna fritiden åt musik.