Foto: privat
medaljjakt. Så här såg det ut efter att Partille tagit sig tillbaka till Europacupens A-grupp förra året. Nu vill man slåss om medaljerna.

Dubbel kamp för Partille SC

Landhockey:

Tillbaka i A-gruppen kämpar Partille CS om medaljerna i Europacupen i helgen. Men Sveriges i särklass bästa landhockeylag kämpar om betydligt mer än så, i maj riskerar sporten att förlora sitt viktiga stöd från Riksidrottsförbundet.

Glädjen var stor 2018 när Partilles herrar studsade direkt tillbaka upp i det europeiska finrummet igen efter ett år i B-gruppen, och enligt tränaren Urban Björkman har man 2019 den bästa upplagan någonsin. Klubben har en tredjeplats som bäst i turneringen och nu finns chansen på en ny medalj – och helst av en ädlare valör.

– Men det är små marginaler. Det gäller att ha stolpe in istället för stolpe ut, ha sekunderna på sin sida. Det hade vi när vi gick upp förra året men det var tvärtom året innan, säger Urban Björkman.

Flera spelare har stor rutin och vunnit internationella titlar, bland dem Urbans son Joakim Björkman som är en av Europas främsta målskyttar och lagets stora ankare. Karl Hemvik, som dragits med ryggproblem, har visat god form på träningarna och man har en väldigt stark målvaktsduo i Karl-Oskar Moberg och Niclas Franzén. Men även om de här spelarna är den potentiella tungan på vågen så är prestationen från övriga spelare helt avgörande.

– Om de andra spelarna lyfter sig, vilket de visat att de klarar, så kan vi ligga med hela tiden, säger Urban Björkman.

Turneringen spelas i Wien och inleds på fredag då Partille möter motståndare från Nederländerna och Schweiz. Tränaren tror att laget har goda chanser till två segrar och man vill slippa att spela med kniven mot strupen i den avgörande gruppmatchen mot Tyskland på lördag.

– Tyskland är bra, så är det, de är riktigt bra.

Även klubbens damer spelar Europacupen i helgen. Förra året spelade man sig upp från C- till B-gruppen och Urban Björkman tycker att ambitionen borde vara att etablera sig där.

– De har två holländska spelare, studenter, som är riktigt bra och har lyft laget. Om jag hade varit tränare hade målet vara att hänga kvar.

På hemmaplan utkämpar Partille CS och övriga landhockeysverige en helt annan strid. Man riskerar nämligen att uteslutas ur Riksidrottsförbundet (RF).

– Vi uppnår inte kraven för hur många föreningar det ska finnas, medlemsantal och hur vi ska växa. Vi kan bli utan hjälp och stöd av RF, beslutet tas i maj.

Om Svenska Landhockeyförbundet tappar sin plats i RF kan resultatet bli ödesdigert. Partille saknar kvalificerat motstånd i Sverige och spelarna behöver moroten att spela på den internationella arenan. Redan idag betalar spelarna mycket pengar ur egen ficka och Urban Björkman ställer sig frågan om hur den framtiden ser ut om RF-pengarna uteblir.

– Om de ska betala för landslagsresorna också är frågan om hur stort intresset blir?

Internationellt är landhockey en av världens största sporter men i Sverige har den aldrig lyckats vinna stor mark. Enligt Urban Björkman sitter man lite i ett moment 22 där RF ställer vissa krav, men där sporten samtidigt har svårt att uppfylla kriterierna utan bättre stöd. Framför allt saknas planer och man har bland annat förgäves efterfrågat en anpassad konstgräsplan i Göteborg.

– I Partille tränar vi på en sjumannaplan i Öjersjö. Den är perfekt för ungdomar men sen måste vi har rätt förutsättningar för de som vill satsa vidare.