Det korta mötet blev till en hel skiva

Personligt

De sågs bara en gång men dejten satte djupa spår hos Michael Nystås.
Nu har kärlekshistorien som aldrig blev av mynnat ut i en skiva.

Musiken och texterna skrev Michael Nystås under några veckor 2013. Han hade varit skild i några år och var på sin första dejt efter skilsmässan. De träffades under fem timmar på ett café i Göteborg, och därefter gick de skilda vägar. Men för Michael satte mötet djupa spår. Han trodde det skulle leda till något mer, men kvinnan han mötte var inte alls av samma uppfattning.

– Det var gemytligt, vi hade mycket gemensamt och det var lätt att prata. Mötet väckte så starka känslor och jag var förvånad själv att jag blev så påverkad djupt i själen. Men jag missuppfattade helt signalerna, säger han.

Tretton låtar

Efter deras enda möte sågs de aldrig mer. Men Michael kunde inte skaka av sig det hela och sin vana trogen valde han att skriva ner sina tankar. Det hela resulterade i tretton låtar och skivan “Det är som om våren slagit ut i mitt bröst” som släpptes på Spotify och Bandcamp i slutet av december. På skivan medverkar även Dick Lundberg, Anders Måreby, Sara Jensen och Emelie Sandberg.

– Låtarna handlar om den brustna relationen. Mycket är självupplevt och beskriver hur det var. Annat är friserat och mer önsketänkande om hur det hade kunnat bli, säger Michael.

Lundell och Plura

Musikaliskt och textmässigt inspireras han av bland andra Ulf Lundell, Plura Jonsson och Magnus Johansson, vilket märks när man lyssnar på skivan.

– Det är en blandning av rödvinslåtar och mer upptempolåtar som bejakar livet.

Även om texterna på skivan handlar om det specifika mötet och besvikelsen som följde, hoppas Michael att andra ska känna igen sig.

– Min förhoppning är att mycket av texterna ska kunna tolkas allmängiltigt, de flesta har väl varit olyckligt kära. Jag hoppas att skivan ska kunna bidra till igenkänning och tröst, säger han.

Med skivan sätter Michael slutligen punkt för det krossade hjärta som dejten resulterade i.

– För mig är det ett avslutat kapitel. Det som kom ut av det var den här skivan och jag tycker själv att det blev ganska bra gubbrock. Jag är stolt över skivan.

Nyförlovad

Sedan dejten har det gått flera år och Michaels liv har förändrats. Han är nu nyförlovad med fästmön Cecilia. En inte helt okomplicerad situation med tanke på att Michael precis släppt en skiva om ett möte med en annan kvinna. Men Michael hade redan börjat spela in skivan när han träffade Cecilia, och bestämde sig för att slutföra projektet.

– Vi har lyssnat tillsammans på låtarna och jag har förklarat texterna, säger han.

Nöjesjournalist

Michael är uppvuxen i Finspång i Östergötland men bosatt i Partille sedan 25 år tillbaka. Han jobbar som kommunikatör på Chalmers och arbetade tidigare under många år som nöjesjournalist där hans specialitet var dansband och schlager.

Ny bok på gång

Han har släppt flera böcker, såväl biografier som poesi. Han senaste verk var en debattbok om den svenska mediebevakningen av Donald Trump. Efter att ha skrivit biografier om sångaren Hasse “Kvinnaböske” Andersson och nöjesjournalisten Tony Kaplan ger sig Michael nu i kast med ytterligare en biografi, som knyter an till hans tidigare yrkesliv.

– Det blir en biografi om Stefan Borsch, dansbandskungen som sjöng i Vikingarna en gång i tiden.

Varför?

– I mitt barndomshem spelades Kvinnaböske, Vikingarna och Lasse Stefanz. Själv var jag mest inne på Carola och Herreys, men i skolan ljög jag och sa att jag gillade Iron Maiden, säger Michael och skrattar.

– Många tycker att dansbandsmusiken har klyschiga texter men jag kunde identifiera mig i texterna och hittade ett djup i dem, fortsätter han.

Hoppas på en intervju

Michael har redan gjort en hel del research inför den kommande boken. Han har samlat på sig en hel drös med tidningsklipp, och har dessutom fått tag på det Sommarprat som Stefan Borsch gjorde på 80-talet. Michael har även varit i kontakt med den forne dansbandskungen.

– Han vill än så länge inte bli intervjuad, men jag hoppas att han ska tina upp, säger Michael med ett leende.