• Foto: Agneta Dellefors Rydén
    FOTOGRAF. Anna Högberg med hunden Frans som ofta är med på fotoutflykterna.
  • Foto: Anna Högberg
    GRYNING. Bävern finns vid Säveån och är mest aktiv under gryning och skymning.
  • Foto: Anna Högberg
    KUNGSFISKARE. En kungsfiskarunge som precis lärt sig att fånga fisk.

Visar djurliv längs Säveån

Foto

Under drygt två års tid har Anna Högberg fotograferat djur- och fågelliv vid Säveån. Nu ska hon visa upp sina bilder i Partille.

Anna Högberg är bosatt i Partille och jobbar som ekonom. Hon har fotograferat mer på allvar sedan 2014, men kallar sig trots det fortfarande för en “glad amatör” när det gäller foto.

– Jag tycker att det är väldigt skojigt, säger hon.

Att hon började fotografera vid Säveån har med vattendragets närhet att göra.

– Det var en höftoperation som gjorde att jag hamnade där. Jag kunde inte gå så långt som jag brukade göra och fick hålla mig i närheten, och sen fastnade jag där. Det händer alltid någonting nere vid ån, oavsett årstid.

Fåglar och bävrar

Under de dryga två år som Anna Högberg fotograferat vid Säveån har hon bland annat dokumenterat inte mindre än 63 olika fågelarter på bild. Även bävern har fångats av hennes kamera.

– Det finns ganska gott om bäver, men det gäller att ha tålamod och att vara ute vid rätt tidpunkt på dagen, säger hon.

Nu ska hon ställa ut ett 25-tal av bilderna i Kulturums foajé. Samtliga bilder är fotograferade på sträckan mellan Partille centrum och åns utlopp i Aspen vid Jonsered.

– Jag vill visa att det finns så mycket djur- och fågelliv i vår närhet och att man inte behöver åka så långt. Och kanske locka folk att gå ner och sätta sig vid ån i lugn och ro och bara njuta.

Utställningen har vernissage fredag 1 februari mellan 16.00 och 20.00, och pågår sedan fram till och med 17 februari. Anna Högberg hoppas att många ska komma och titta på hennes bilder.

– Det är min första riktiga utställning så det ska bli spännande.