Vår stora värld

Partille

För tre år sen vidgades våra horisonter. Sisådär femtio afghanska ungdomar landade då hos oss i Partille. Mycket har redan sagts om detta. Här är mina dagboksblad från 12 – 17 januari.

Lördag: Efter två långa år på provisoriska boenden har vi äntligen funnit ett frivillighem åt Adam, ett av våra fadderbarn. Redan samma dag möter jag honom och hans nya familj. Glädjetårarna bubblar fram när tjugoåringen med strålande ögon matar sin fjortonmånaders bonuslillebror.

Söndag och det gängse frukostfikat: Samtalet handlar om våra namn. Mitt lär stå för den lagerkrönte, men vad betyder våra namn på ett djupare plan? Nog öppnas Partilles dörrar lättare för mig än för Abel. Därför vill han byta till ett svenskt namn. Är världsmedborgarskapet inget annat än min naiva dröm?

Måndag: Ännu ett bombdåd i Kabul: fyra döda och långt över hundra skadade – inne i FN:s så kallade säkra zon. Hur kan vi återsända medmänniskor till Afghanistan med dess fyrtioåriga inbördeskrigande. Det som experter nu beskriver som blodigare än Syriens helvete.

Tisdag: ”Jag blev väldigt ledsen att höra att din fru var sjuk, hoppas att hon mår bra nu. Förlåt att jag hälsar så sent, jag tänkte att hälsa i söndags, men jag glömde det. Hoppas hon mår bättre nu. Kram”. Ett SMS från Adrian fastän han ännu inte har mött min hustru.

Onsdag: Ännu en ålderuppskrivningsartikel. Fem gånger har Javid försetts med ny ålder: 15 blev 18 blev 16 blev 18 blev 17 blev 18. Kring detta samtalar jag med fadderbarnet Albin. Han som har erfarenhet av islamsk tideräkning, analfabetism, inbördeskrig och mångårig vistelse i ett iranskt flyktingläger. Trots vår svenska pedanteribyråkrati har han i dagarna fått sitt tolvsiffriga svenska personnummer. Ska han nu födelsedagsfira enligt svensk eller islamsk almanacka, eller måhända dubbelt upp…

Torsdag: På faddermötet nås vi av beskedet att ytterligare två afghanska ungdomar behöver ett frivillighem denna vår, att fyra bostadslösa blir sex. Vi suckar och hoppas…

#vi-står-inte-ut
Faddermorfadern Lars Josefsson