• Arkivbilder

Välbesökt 2018 på Jonsereds trädgårdar

Jonsered

Under 2018 hittade inte mindre än 46 549 personer till Jonsereds trädgårdar. Högt över förväntan för trädgårdsmästaren Peter Svenson.
– Siffran gjorde oss överraskade och glada, säger han.

Jonsereds trädgårdar slog upp portarna så sent som 2014 och har sedan dess etablerats som ett västsvenskt besöksmål.

2018 började man för första gången mäta antalet besökare i parken, och resultatet var högt över förväntan. Inte mindre än 46 549 personer hittade dit under året.

– Det är första året vi har kunnat räkna med en elektronisk räknare, tidigare har vi uppskattat till elva- tolvtusen besökare om året. Vi blev väldigt förvånade när vi fick se hur det var i verkligheten. Det är en fantastisk utveckling om man ser till att trädgårdarna stod klara 2014, säger Peter Svenson, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar.

Fått priser

Redan året efter parkens öppning vann man pris som Sveriges mest inspirerande park på branschmässan ­Elmia Park Inspira. Samma år tilldelades Jonsereds trädgårdar dessutom Partille kommuns byggpris, och i höstas tilldelades man Partille kommuns miljö­stipendium på 10 000 kronor.

– Det var jätteroligt. Vi jobbar målmedvetet med biologisk mångfald och försöker att tänka på att gynna insektslivet och växtlivet. Vi använder till exempel inte bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det är en röd tråd i vårt arbete att vara snälla mot naturen och att följa naturens lagar säger Peter Svenson, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar.

Gästutställare

Sedan starten har Jonsereds trädgårdar haft årliga gästutställare som förgyllt en av de fem delarna i den 1800-talsinspirerade herrgårdsträdgården.

Förra året var det skåde­spelaren Tomas von Brömssen som tog sig an utställningsträdgården. Att det var en så namnkunnig och folkkär Göteborgsprofil som var gästutställare tror Peter Svenson är en delförklaring till de höga besökssiffrorna. En annan orsak är sommarteatern med bland andra Jan Malmsjö och Claes Malmberg som spelades på Herrgårdsscenen.

Hemlig gäst

Vem som blir 2019 års gästutställare är ännu hemligt, men Peter Svenson ­avslöjar att det även i år rör sig om välkänd person, dock en kvinna denna gång.

– Jag kan säga att det åter är en känd Göteborgsprofil i stil med Tomas von Brömssen, men mer kan jag inte säga, säger han och skrattar.

Årets gästutställning invigs söndag 9 juni. Men årets besökssäsong inleds redan under vecka sju och åtta med vårutställningen.

– Det blir vårblommor i växthuset med musik, före­läsningar och försäljning. Sen har vi beskärnings­kurser i början av mars. Det är de första evenemangen och de brukar vara välbesökta, säger Peter Svenson.

Många evenemang

Det ordnas även många andra evenemang på Jonsereds trädgårdar, bland annat olika föreläsningar och kurser. Återkommande evenemang är även spök­vandringen, äppeldagen samt må bra-dagen.