Arkivbild: Bosse Åström
Loui Sand.

Tidigare Sävehofstjärnan avslutar sin handbollskarriär

Handboll

Hon kom till Sävehof som 16-åring 2009 och växte fram till en storspelare i Partilleklubben tills hon blev utlandsproffs 2017. Nu meddelar Loui Sand att hon avslutar sin handbollskarriär. Anledningen – hon står i kö för ett könsbyte.

Det var först på sociala medier som Loui Sand kom med beskedet och i sin podcast ”Utkast” förklarar hon beslutet vidare. Beslutet att hon valt att mitt under brinnande säsong bryta sitt kontrakt med den franska klubben Fleury Loiret och avsluta sin handbollskarriär.

– Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp. Hade en okänd 26-åring ställt sig i kö för könsdysfori som det så fint heter så hade det gått de flesta förbi. Det har funnits dagar när jag ställt mig frågan; varför har jag blivit såhär – adopterad, mörkhyad, lesbisk och nu transsexuell, säger Loui Sand i podcasten.

Loui Sand kom till Sävehofs juniorlag 2009, då som 16-åring. Två år senare tog hon plats i a-laget och säsongen därpå blev hon också seniorlandslagsspelare. Totalt blev det sex säsonger i Sävehofs a-lag för Sands del innan hon blev utlandsproffs i Frankrike där hon representerat Brest Bretagne och tidigare nämnda Fleury Loiret.

Under EM 2018 noterade Loui Sand också sin 100:e landskamp för det svenska landslaget. Totalt blev det 105 stycken för den tämligen nyfyllda 26-åringen.

  • Adam Andersson031-98 50 67