Foto: Per Anger

Stort äventyr väntar för Marcela och Nicholas

PERSONLIGT

De har sagt upp sig från sina jobb och lämnar sin bostad. Snart ger sig Marcela Sandrock och Nicholas Nygren ut på sitt livs äventyr, en över 3 000 mil lång bilresa över den amerikanska kontinenten.

Den 5 februari bär det iväg. Då lastar Marcela Sandrock och Nicholas Nygren sin husbil och kör ner den till Hamburg, varifrån fordonet ska transporteras vattenvägen över till Halifax i Kanada. Därefter väntar det stora äventyret. Men vi återkommer till det senare.

Paret träffades på en ­internetdejt hösten 2016 och har hängt ihop sedan dess. Marcela och Nicholas kände direkt att de hade en hel del gemensamt, bland annat hade båda rest mycket.

Kort efter deras första ­möte var de i princip sambos. Och för Nicholas blev nätdejtandet en kort historia.
– Det var min absolut första Tinderdejt någonsin. Sen kunde man lägga ner den ­appen, säger han och skrattar.
De kallar sig själva för äventyrare och delar ett stort reseintresse. Nicholas brinner mest för djur- och naturupplevelser, medan Marcela fascineras av andra kulturer.
– Man behöver ha lite äventyr ibland, det blir för tradigt att bara vara hemma och jobba, säger Nicholas, som tidigare bland annat jobbat på naturreservat i Sydafrika.

Förverkligar dröm
Förra vintern besökte de Costa Rica tillsammans under en månads tid, och fick då syn på en så kallad campervan, i princip en skåpbil ombyggd till husbil.
Där någonstans slog tanken rot hos de båda om en egen färd. När de kom hem från Costa Rica började Nicholas och Marcela prata om att ge sig ut på en egen resa och ­bestämde sig till slut för att göra verklighet av drömmen.
– Vi räknade och kollade upp bland annat visum och försäkringar, och kom fram till att det var möjligt att lösa, säger Marcela.

Bilen, en pickup av märket Isuzu, köpte de av en bilhandlare förra sommaren. Campern, alltså den löstagbara husdelen, köpte de på Blocket. Sedan dess har de gjort några olika resor inom Sverige för att prova på och lära känna fordonet, men ingen­ting i närheten av det som nu väntar.

Inuti bilen finns sängar, dusch, toalett, värmesystem samt kök och gasdrivet kylskåp. På taket har de installerat solpaneler så att de kan ladda upp mobiler, kameror och annat de behöver för att dokumentera och blogga om sina äventyr.

Hädanefter är det husbilen som kommer att utgöra basen för paret. De har sagt upp sig från sina jobb och lämnar sin bostad för att ge sig ut på sitt livs äventyr – en över 3 000 mil lång resa genom Nord-, Central- och Sydamerika.

Startar i Kanada
Den 5 februari lämnar Marcela och Nicholas Sverige för att köra ner till Hamburg där fordonet ska lastas på ett fraktfartyg med destination Halifax i Kanada. Den 28 februari är det planerat att fartyget kommer fram och då flyger Marcela och Nicholas över Atlanten för att hämta sin bil. Därefter väntar några månader i Kanada där Banffs nationalpark är en av höjdpunkterna.

Färden går vidare till USA:s västkust och en avstickare till Yellowstones nationalpark innan husbilen styrs söderut genom Mexiko, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica för att i Panama ta färja till Colombia där besök hos Marcelas släktingar väntar.

Färden går sedan vidare söderut genom Ecuador, Peru, Bolivia, Chile, Argentina och Uruguay.
Totalt räknar Marcela och Nicholas med att den över 3 000 mil långa resan kommer att ta dem cirka 16 månader och att de kommer att korsa 18 olika länder på vägen.

De har studerat kartor och läst på om olika länder, och just nu gör de klart med de sista praktiska detaljerna.
Både Marcela och Nicholas är naturligtvis förväntansfulla inför resan, men särskilt nervösa verkar de inte vara.
– Jag vill bara att det ska ske nu så vi kommer iväg, jag kan inte tänka på så mycket annat, säger Nicholas.

Resa med perspektiv
– Jag ser fram emot att få varva ner och komma ifrån vardagen där man jobbar 40 timmar i veckan. Och att leva ett enkelt och minimalistiskt liv där man kan anstränga sig för det som är viktigt. I dagens samhälle oroar man sig för saker som inte är värda att oroa sig över, säger Marcela.

Paret ser fram emot att få se mycket på sin resa, och även att få träffa många spännande människor. De vill gärna ha kontakt med ­andra som gjort likande resor.
– Om någon har gjort något liknande, kanske varit i USA eller Kanada med sin husbil, får de gärna höra av sig, säger Marcela.

Fotnot: För att följa eller komma i kontakt med Marcela och Nicholas, gå in på panamericandiaries.com. De finns även på Facebook och Instagram, sök på Panamerican Diaries.