• Bilder: Adam Andersson
    170 personer demonstrerade utanför kommunhuset i Partille under onsdagskvällen.
  • Robert Molldén talade inför övriga demonstranter.
  • Angela Fasth (M), Utbildningsnämndens ordförande.
  • Matz Dovstrand (SD), Utbildningsnämnden.

Stor demonstration mot skolnedläggningen

Partille

170 personer vandrade tillsammans från Furulund till kommunhuset i Partille i en demonstration inför Utbildningsnämndens möte efter beslutet av nedläggningen av högstadieskolorna i Furulund och Björndammen. Nu hoppas man få se politikerna häva beslutet.

Det var i slutet av oktober som beslutet att lägga ned högstadieenheterna på Björndammens och Furulunds skola togs. Båda skolornas högstadieenheter ska istället flyttas in till den nya skolan i centrum.

Beslutet väckte starka reaktioner och den 20 december publicerade Partille Tidning en lång artikel om att 53 föräldrar till barn på högstadieskolorna gått samman och överklagat beslutet och när Utbildningsnämnden hade möte i kommunhuset under onsdagskvällen togs nästa steg i arbetet mot en beslutshävning.

Inte mindre än 170 personer slöt samman vid Furulundskolan Lunden och vandrade tillsammans ned till centrum och kommunhuset i en stor demonstration för att visa sitt Utbildningsnämnden sitt missnöje.

– Vi tycker att det här är fantastiska skolor med fantastiska lärare. För att man ska förstå det här så måste man göra någonting som väldigt få ledamöten gjort och det är att åka till skolorna, tala med lärarna och fatta vilka bra lärarlag och vilka bra skolor det här är. Det är väldigt tragiskt att lägga ned det utan någon utredning, säger Robert Moldén som varit med och drivit överklagandet mot beslutet och själv har barn på en av skolorna som ska läggas ned.

”Min skola, min trygghet”, ”Lunden ska vara kvar”, ”Gör om gör rätt” var några av många budskap som skolelever och övriga demonstranter skrivit på sina skyltar som de höll upp mot kommunhuset.

Inför Utbildningsnämndens möte kom politikerna också ut och mötte demonstranterna vid entrén och mottogs med en stor applåd.

– Vi är inte här för att vi är rätthaverister utan vi är här för att vi gillar Lundenskolan och jag tror att Angela (Fasth, Utbildningsnämndens ordförande) och de övriga i utbildningsnämnden också skulle gilla den skolan om de bara rent praktiskt kom dit och tittade innan de bestämde att lägga ned den. Vi vet att flera av beslutsfattarna aldrig satt sin fot på den skolan och i en näringslivskommun skulle man aldrig acceptera att en verksamhet lades ned utan att man tittat på den. Men det var jättebra att Angela och de andra kom ut och mötte oss, säger Robert Moldén.

Vad tror du om era förutsättningar för att få det här beslutet hävt?

– Jag tror att det kommer bli så. Jag tror att det redan är bestämt. Jag har pratat med tre av fyra positionspartier och fått sådana signaler. Sedan kommer de förstå när de pratar med sina jurister att de gjort fel här, säger Robert Moldén.

Bland demonstranteran fanns också ett gäng elever från högstadieskolorna i Björndammen och Furulund. Emelie Börjesson och Julia Molldén var två av dem och båda är fast beslutna om att de vill ha kvar sin högstadieskola i Furulund.

– Det kommer bli rörigt om vi ska dela byggnad med gymnasieelever. De är 16 år eller äldre och om vi som 13-åringar kommer dit så kommer det påverka oss båda, säger Emelie Börjesson och Julia Molldén fyller i:

– Man får tänka på dagens samhälle.

Vad säger ni om uppslutningen och att ni är 170 personer här idag?

– Det är helt sjukt. Jag trodde det skulle vara mindre, men det är väldigt bra. Då förstår politikerna att vi verkligen vill stoppa det här, säger Emelie Börjesson och Julia Molldén.

Den 30 januari kommer en ny demonstration mot nedläggningsbeslutet att ske. Den sker i samband med kommunfullmäktige.

  • Adam Andersson031-98 50 67