• Foto: Privat
    Lisa Meyer
  • Foto: Jan Soja
    Bild ur Melanie som har premiär på söndag på Göteborgs filmfestival.

Partilleregissör aktuell på filmfestivalen

Film

Melanie. Så heter Partilleregissören Lisa Meyers kortfilm som har premiär på söndag på Göteborgs film­festival.
– Det ska bli kul att få möta en publik efter ett ganska långt arbete, säger hon.

Lisa Meyer är bosatt i Partille och läser just nu sista terminen på en treårig utbildning i filmregi på Akademin Valand vid Göteborgs Universitet.

Kortfilmen Melanie är hennes andra film och skildrar en uppväxt på landsbygden ur 15-åriga Melanies ögon.

– Hon liksom de flesta 15-åringar är i ett sökande efter sin egen identitet, och efter att hitta sin plats i den vuxenvärld som hon snart ska bli en del av.

Inspelad i Partille

Filmen är inspelad i Partille, Sollebrunn, Alingsås och Bollebygd. Partilleborna kanske känner igen kvartersbutiken på Västra Annebergsvägen.

– Vi har även spelat in på en restaurang som man kan känna igen sig i om man varit där, säger Lisa Meyer.

Hon är född och uppvuxen i Sollebrunn, något som gett avtryck i filmen.

– Jag har gjort mycket research och pratat med många ungdomar, och sen har jag väl filtrerat allt genom minna egna minnen. Som vuxen har jag tänkt mycket på vad jag har tagit med mig från min uppväxt och vad som har format min identitet.

Premiär

På söndag är det premiär för Melanie på Göteborgs Filmfestival.

– Det ska bli kul att få möta en publik efter ett ganska långt arbete och det ska framför allt bli roligt att se vad andra ser i det vi har skapat. Det ska även bli roligt att få träffa skådespelare och team igen. Vi spelade in det sista i våras, så det var ett tag sedan vi träffades, säger Lisa Meyer.

I december stod det klart att Lisa Meyer var en av 2018 års mottagare av Partille kommuns kulturstipendium, ett värdefullt tillskott inför framtida filmprojekt.

Full av idéer

– Jag har massvis med idéer på framtida filmer! Landsbygden är en röd tråd som återkommer i många av dem. Just nu utvecklar jag ett kortfilmsmanus ­som ska spelas in i sommar.

Lisa Meyer vill uppmuntra ungdomar till att göra film och vill slå hål på myten att film är något man sysslar med i storstäder eller Hollywood. Tekniken finns lättillgänglig i och med att alla bär omkring på en kamera i sin mobiltelefon.

– Jag önskar att alla som har den minsta nyfikenhet på att uttrycka sig konstnärligt får chansen att ta den på allvar. Det behövs en mångfald av perspektiv som speglar det samhälle vi lever i idag, inte minst i de filmer som görs.

Varför fastnade du för just film?

– Jag upptäckte att med kameran går det att gestalta situationer och dynamik som kan ge oss starka AHA-upplevelser. Upplevelser som vi kanske inte alltid kan sätta ord på eller förstå när de drabbar oss i verkliga livet. För mig har filmandet blivit som ett slags pågående bearbetande av att vara människa som tvingar mig att fortsätta vara nyfiken på livet.