Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

”Mer nära upplevelser”

KRÖNIKAN

Oj, från Rävlanda till Jonsered! Det är ett rejält och långsträckt område som denna nya förenade tidning ska täcka. För mig själv känns det riktigt bra. Tidigare har jag bott i Kåhög vid Jonsered. Som journalist har jag haft uppdrag att hålla koll på Rävlanda och Hindås i andra ändan. Nu bor jag i Öjersjö i Partille, alldeles på gränsen till Härryda. Det räcker att gå ut med hunden Snövit så korsas kommungränsen. Just här står Partille för det bebyggda. Härryda för härlig vildmark.

Det som Partille och Härryda tidigare mest haft gemensamt är den stora brandstationen i Öjersjö. Därifrån kan blåljusfordonen snabbt nå båda kommunernas olika delar.

Kanske kan denna tidning nu få många fler att se möjligheterna hos grannkommunen? Mölnlyckes lyckade nyskapade småstadsmiljö bjuder in på ena sidan. För den som behöver mer shopping finns Allum i Partille. Bland andra Clas och Kjell hör till de som lockar mig till besök då och då för inköp av tekniska förnödenheter.
Har du tröttnat på storbiografernas konstgjorda popcornsstank och myller av salar? Nyligen upptäckte jag att inte bara bioidyllen Göta i Jonsered är ett alternativ fjärran från vimlets yra. Kulturhuset i Mölnlycke har ett fint utbud av nya filmer. Också där gratis parkering alldeles utanför.

Partillebor och Härrydabor kan med den gemensamma tidningen nu påminnas om utbudet av nöje och kultur i respektive grannkommun. Förutom de kommunala kulturtemplen i Partille, Landvetter och Mölnlycke har bland annat Råda Rum en hel del att bjuda. Partille har också den rostfria Partille Arena med diverse evenemang förutom storsporten handboll.

För att lättare kunna dra nytta av förortspärlornas gemensamma utbud behöver två bromsar avlägsnas: Den rondellmättade och förfärligt smala vägen mellan Partille och Bårhultsmotet måste göras säkrare och få mer kapacitet. De rännilar av kollektivtrafik som finns mellan kommunerna måste få rimliga tidtabeller och taxor.

  • Ingemar Brink