Malin Levin Bild: Björn Dinau

”Hur viktiga är julklappar?”

KRÖNIKAN

Den frågan fick vi ställa oss i bilen när vi kommit till Borås och julklapparna låg kvar hemma i Partille. Från två adresser numera skulle allt samlas inför resan över julhelgen som skulle spenderas på Gotland med härliga mor och farföräldrar som vi alltid gör. Det mesta finns ju redan på ön så egentligen behöver vi ju inte ta med oss speciellt mycket men som vanligt blir bilen full. Dock har vi inte längre behov av att använda någon takbox för när barnen blir större blir sakerna dem behöver ha med sig mindre.

I all hast så lämnas en påse kvar i hallen med barnens julklappar och vi måste ta ett beslut. Skall vi vända tillbaka och hämta dem, det vill säga köra cirka tio mil extra och en timma mer restid? Vi har ju faktiskt en båt att passa i Oskarshamn, kommer vi hinna? Här och nu laboreras med olika ­lösningar. Skulle man kunna slå in paket med ­lappar skrivna vad det egentligen skulle ha varit i? Exempel – ”Här skulle det legat en läsplatta, den är jättebra och fin”. ”Här skulle det legat dem där skorna du önskade dig, kommer du ihåg, dem med ränderna på”.

Även om julen handlar mycket om att vara tillsammans, tid för vila och god mat så tycker jag att klapparna har stor betydelse. För dem vittnar om att jag i flera veckor funderat och planerat kring mina inköp. Jag har ställt frågor där svar kan vittna om vad som skulle göra personen extra upprymd och jag blir verkligen glad själv av att ge. Lyckas man dessutom överraska någon så blir man ju lite stolt.

Att ha en julgran utan klappar under skulle inte kännas riktigt fulländad och ganska snabbt inser vi även att lösningen med lapparna nog inte skulle falla i så god jord. Det var bara att vända bilen och köra tillbaka hem till Partille. Vi hann med båten och paketen fick sina rättmätiga ägare under julafton som sig bör. Slutet gott allting gott.

  • Malin Levin