Kasta inte ut tiggarna

Partille

Månad efter månad, i ur och skur sitter hon där, den lilla damen utanför Willys vid Kyrktorget. Hon gör inget väsen av sig, men tackar ödmjukt när någon lägger en slant i pappmuggen. Ibland passar hon någons hund, medan husse eller matte är inne och handlar. Hemma i Bulgarien har hon tre barn som hon sällan får träffa. De får bo hos släktingar medan mamma skrapar ihop pengar till deras mat och kläder.
Vellinge kommun har nu fått fullmakt att förbjuda tiggare, och andra kommuner som Kungsbacka och Danderyd signalerar att de kommer att följa efter. Det är ingen slump att det rör sig om de mest välbärgade kommunerna, där en pytteliten andel av budgeten hade räckt för att hjälpa dessa EU-medborgare. Men rika människor tycker inte om att se fattiga människor.
Jag har ännu inte hört något från de styrande i Partille om detta, men hoppas innerligt att de inte ”hoppar på tåget” och gör detsamma utan att erbjuda något alternativ till försörjning. Det är trist att människor ska behöva tigga, men nöden har som bekant ingen lag.
Claes Corlin