• Bild: Björn Dinau
    SM-guld. IK Sävehof blev svenska mästare i handboll 2018.
  • Ida Odén avgjorde SM-finalen med en sekund kvar av matchen och tillika hennes handbollskarriär.

IK Sävehof är årets lag

Handboll

En säsong som inleddes skakigt och osäkert slutade med en enorm spurt i grundserien och när det drog ihop sig kunde ingen sätta stopp. Årets lag är de regerande svenska mästarna IK Sävehof.

41 sekunder återstår av SM-finalen i handboll mellan Höör och Sävehof. Scandinavium kokar och på straffkastlinjen står Partillelagets Emma Fernis. Underläget där och då är 21–20 och nätrassel är av största vikt för att hoppet om SM-guldet ska leva.

Vänstersläggan levererar.

Fernis kvitterar matchen till 21–21 och Höör får istället försöka avgöra finalen i sitt sista anfall, men man misslyckas. Sävehof får träff i försvarsspelet, kan gå på kontring och på avslut går Ida Odén. Odén som tidigare under slutspelet adresserat att hennes långa och framgångsrika karriär skulle vara över efter den här finalen och nu pallar hon trycket. Klockan står på 29.59 i den andra halvleken när Odéns avslut prickar nätmaskorna och hon gör där IK Sävehof till svenska mästare med sitt sista skott som elithandbollsspelare.

– Det känns nästan som att det är i ett annat liv som det där hände, men ändå är det bara ett år sedan. När man läser om andra som gjort sådana där saker så tycker man att det är helt fantastiskt, men det är väldigt svårt när det är en själv. Jag tror inte riktigt att jag lyckats ta in det ännu, säger Ida Odén.

Det var annars en säsong som inte påminde om många andra som Sävehof haft de senaste åren. Laget hade stora problem under första halvan av säsongen och radade bland annat upp sex förluster och plötsligt var det ständiga topplaget ett mittengäng som slogs om slutspelsplats.

– När man kommer in i en sådan där period så sänker man kraven väldigt mycket. Där och då kände man bara ”hoppas vi går till slutspel”. Sex förluster var ju nästan fler än jag varit med om sammanlagt tidigare år. Det var en tuff period, men vi hade tappat många bra spelare från säsongen innan, Johanna Ahlm var skadad, Elin Hallagård och så där, säger Ida Odén.

Sävehof inledde den andra halvan av säsongen med sexmålsförlust på hemmaplan mot Lugi, men det var efter det vändningen skulle komma.

– Vi mötte Höör på bortaplan som hade spelat några matcher i Europa kort innan och kanske var lite slitna. Det var ett perfekt tillfälle för oss att möta dem. Vi lyckades vinna den matchen och då var det som att vi kom in på rätt spår igen. Vi tuffade på genom resten av grundserien, säger Ida Odén och fortsätter:

– Det var definitivt ett speciellt år för oss. Jag visste ju också redan tidigt på säsongen att det skulle bli min sista så det gjorde det lite extra speciellt. När man nu vet hur allting slutade så kan man känna att vi nog upplevde den där jobbiga perioden på säsongen som mycket värre än vad den var.

Det har gått lite mer än ett halvår sedan du slutade, hur är livet utanför handbollen?

– Man tänkte verkligen att man skulle ha så mycket tid över, men så är det verkligen inte. Det har man fyllt upp med andra grejer istället, men det är väl så det är i livet, säger Ida Odén.

FAKTA

Motivering: Damlaget vann sitt trettonde SM-guld efter stor dramatik och med avgörande mål i sista sekunden av klubbikonen Ida Odén i hennes sista match. För ovanlighetens skull var inte partillelaget favorittippat vilket gjorde prestationen än bättre. Även under pågående säsong är Sävehof, som är Sveriges i särklass bästa lag på 2000-talet, med i absoluta toppen.

  • Adam Andersson031-98 50 67