• Hyllade avicii. Rytmus Youth Choir medverkade i den stora hyllningen till Avicii som blev en av kvällens höjdpunkter. Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander
  • Foto: Jenny Förander

Hov1 blev galans stora vinnare – igen

MUSIK

Hov1 blev på nytt årets stora vinnare när P3 Guld direktsändes från Partille arena i lördags.
Bandet kammade hem priset i alla tre kategorier de var nominerade i men fick skicka sina tackhälsningar från Costa Rica.

Ett stort jubel bröt ut när Seinabo Sey klev ut på scenen och inledde årets P3 Guld-gala. Det var i samband med samma gala för fem år sedan hon fick sitt stora publika genombrott när hon framförde superhiten Younger. I år var hon nominerad till priset för årets hiphop/r’n’b.

Lycklig vinnare
Det första priset som skulle delas ut var dock utmärkelsen Årets pop som kammades hem av en för dagen guld­glittrande och mycket lycklig Linnea Henriksson.
– Jag har ingen kondis men det är ok, jag är gravid, sade den glädjestrålande stjärnan när hon blev andfådd av att hålla tacktal.

Hon knep priset framför artisterna Felix Sandman, Grant, Hanna Järver och Molly Sandén.
Efter att Norlie och KKV med Estrad intagit scenen var det dags att kora Årets grupp. Artister som First Aid Kit och Rebecca & Fiona gick lottlösa ur kampen som i stället vanns av killarna i Hov1. Då de befann sig i Costa Rica spelades deras tacktal upp på storbildsskärm.
– Tyvärr kan vi inte vara där med er för att vi jobbar och planerar att bli årets grupp även nästa år, sade bandmedlemmen Ludwig Kronstrand och tackade alla fans som röstat fram dem.

Det skulle bli fler videohälsningar från Costa Rica under kvällen. Hov1 vann nämligen även kategorin Guldmicken och till sist även Årets låt med Hon dansar vidare i livet.

Framtiden är Cavazzas
Priset för Årets hiphop/r’n’b gick till Z.E, Graveyard fick pris för Årets rock/metal, Sandro Cavazza (som befann sig i Sydafrika) utsågs till framtidens artist och priset Årets dans gick till Robyn som inte heller hon fanns på plats men skickade en hälsning.

Umeåbaserade Fricky tog hem segern i prestigefyllda kategorin Årets artist framför en rad etablerade artister: Benjamin Ingrosso, Molly Sandén, Robyn och Tove Styrke.

Benjamin Ingrosso blev visserligen utan pris men fick ta emot några av kvällen största jubel, båda när han visade sig på röda mattan och när han klev upp på scenen för galans sista uppträdande. Under kvällen uppträdde även Imenella, Viagra Boys, Miriam Bryant och Markus Krunegård, Mwana och Little Dragon.

Vännen höll tal
En av höjdpunkterna var hyllningen till Avicii som gick bort under det gångna året. Den stämningsfulla hyllningen framfördes av Ionnalee och Menke tillsammans med Rytmus Youth Choir. Musikproducenten och vännen Carl Falk höll ett tal där han beskrev samarbetet med Avicii som att ”kastas in i ett outtröttligt genis kreativa kaos, där Tim var dirigenten och jag och alla andra runt omkring honom hans orkester”.

För systrarna Camilla och Jessica Gunnarsson från Göte­borg var det första be­söket på P3 Guld. De var nöjda med kvällen.
– Det bästa var hyllningen till Avicii. När alla tände sina telefoner såg det såg ut som en stjärnhimmel, säger Camilla som hade fått biljetterna till galan i födelsedagspresent.

Kom för Benjamin
För Elin Olsson från Lödöse­ var Benjamin Ingrosso kvällens höjdpunkt.
– När jag fick höra att Benja­min skulle komma var det självklart att gå hit. Han är bara ett år äldre än oss och så grym på att uppträda, säger hon.
– Jag har sett P3 Guld på tv varje år och nu var det på min födelsedag så jag tänkte att ”why not”, säger kompisen Rebecca Hakso från Ale.
De är lite förvånade över att många av de mest namnkunniga artisterna blev utan pris.
– Jag är chockad över att Molly Sandén inte vann något pris. Hon har varit väldigt produktiv, säger Rebecca Hakso.