Festivalglamour på Vallhamra skola

PERSONLIGT

Det är inte bara i Göteborg som mycket just nu kretsar kring film.
Vallhamra skola ordnade i måndags sin egen filmfestival, med röd matta, glamour och filmvisningar.

Just nu pågår Göteborg filmfestival för fullt, men även Sävedalen har numera sin egen festlighet i den rörliga bildens tecken. Drygt 300 elever i årskurserna F-3 deltog i Vallhamraskolans egen filmfestival som ­gick av stapeln i måndags.

Konfettibomber
Det hela inleddes på skolgården med invigningstal och konfettibomber innan det var dags för festivaldeltagarna att ta plats på röda mattan.

En klass i taget defilerade sedan förbi smattrande kamerablixtar. De flesta eleverna kom som festivalbesökare, och många av dem var uppklädda i festklädsel och smycken. Några elever hade fått jobb bakom kulisserna och tjänstgjorde som dörrvakter, paparazzofotografer eller frågvisa reportrar, och skötte sina uppdrag med stor inlevelse.

Själva festivalutbudet bestod av inte mindre än nio kortfilmer inom genre som historia, svenska, drama, NO och geografi. Under förberedelserna inför festivalen hade alla barnen fått VIP-biljetter där de fått kryssa för vilka filmer de ville se av de nio kortfilmer. Och efter röda mattan visades festivalbesökarna in till respektive klassrum/biograf för att påbörja filmtittandet. Därefter vidtog undervisning som vanligt, men med filmtema.

Hektisk vecka
Idén till festivalen kläcktes bara för någon vecka sedan av lärarna Helena Karlsson och Jenny Lind.
– Vi satt och pratade en kväll om vilka filmer vi skulle se på filmfestivalen, då kom vi på att vi borde ordna en festival på skolan, säger Jenny Lind.
En hektisk vecka med en del kvällsjobb följde, men de engagerade eleverna har hjälpt till med förberedelserna.
– Det är jätteroligt att vi har fått ihop hela åk F-3 och att vi fått eleverna delak­tiga och ansvariga för olika saker, säger hon.