Fasth Torstensson: ”beslutet står fast”

Partille kommun

Beslutet står fast. Det meddelar utbildningsnämndens ordförande Angela Fasth Torstensson (M)

Angela Fasth Torstensson säger att hon har förståelse för att det finns föräldrar som blir oroliga när det sker förändringar de själva inte önskat, men säger att hon även har kontaktats av elever och föräldrar som tycker att förändringen är positiv.

Hon säger att det var politikerna i utbildningsnämnden som fattade inriktningsbeslutet att det var elever i årskurserna 7-9 som skulle gå i den nya skolan i centrum, och att det sedan var förvaltningen som beslutade om vilka enheter (Furulunds 7-9 och Björndammens 7-9) som skulle beröras av förändringen.

– Bakgrunden till förändringen är att vi vill att de yngsta barnen i Partille kommun ska ha närmast till skolan. Vi har ett väldigt stort tryck på bland annat Skulltorp och Furulund för de yngre åldrarna, och där ser vi att vi behöver hitta mer utrymme, säger Angela Fasth Torstensson.

”Inte en nedläggning”

Angela Fasth Torstensson säger att utbildningsnämnden står bakom förvaltningens beslut och att beslutet står fast. Hon håller inte med om att det handlar om en nedläggning, vilket demonstranterna hävdar.

– Vi ser det inte som en skolnedläggning. De skolorna kommer att vara kvar, men de kommer att vara F-6, säger hon.

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten och där ska Partille kommun inom kort yttra sig till domstolen.

– Vi ska skicka in yttrandet nu i dagarna och jag kan inte föregå det innan det är inlämnat. I och med det tittar vi också på hur vi ska hantera frågan och sen får vi se vad förvaltningsrätten kommer fram till, säger Angela Fasth Torstensson.

Fotnot: Matz Dovstrand (SD), ledamot i utbildningsnämnden har skrivit en debattartikel med anledning av demonstrationen, se sidan 26.