• Bild: JONATAN SVENNERED
  UPPMÄRKSAMMAR KVINNODAGEN. 8 mars kommer Tove Wiréen och Åsa Gustafsson till Kulturum med sin föreställning
 • FINBESÖK. Riksteatern är på turné med mor- och dotterdramat Jag är en annan nu. 8 februari kommer Ann Petrén och Frida Westerdahl till Partille.
 • FÖR DE YNGRE. Vill ha hund är en dansande dockteaterföreställning om att toklängta efter en egen hund. 16 februari är det dags.
 • Bild: THRON ULLBERG
  JAZZIGT. Nils Landgren uppträder tillsammans med Gothenburg Swing Express.
 • Bild: PRESSBILD
  NY FÖRESTÄLLNING. 123 Schtunk kommer till Partille 9 mars med föreställningen Ett urtaget hjärta.
 • Bild: Tilo Stengel
  SAMARBETE. Gothenburg Swing Express har en spelning ihop med Nils Landgren.

Det våras för teatern i Partille

Partille kommun

Det blir en vår i teaterns tecken på Kulturum i Partille, men också lite extra för alla jazzälskare.
– Vi har en stadig och mycket positiv jazzpublik, säger kultursamordnare Maria Dahl.

Något som är lite nytt för i år i Partilles kulturutbud är firandet av internationella kvinnodagen 8 mars.

– Biblioteket har alltid belyst kvinnodagen men vi har aldrig gjort någon gemensam satsning förut. Det ska bli väldigt roligt, säger Maria Dahl som just har bokat in föreställningen För allas trevnad till kvällen den 8:e mars.

Det är skådespelarna Åsa Gustafsson och Tove Wiréen, båda boende i Jonsered, som tillsammans med regissören Nina Haber har skapat en teaterföreställning med avstamp i Rebecca Solnits bok Män förklarar saker för mig.

Samtal och musik

Kvinnodagen kommer också att firas med ett lunch­program med samtal och musik som i skrivande stund inte är helt spikat ännu.

Några dagar senare, 12 mars, blir det jazzkonsert med Nils Landgren och Gothenburg Swing Express på Kulturums stora scen.

– Det är ett samarbetsprojekt där de har två dagars workshop som ska mynna ut i en konsert, säger Maria Dahl.

Att det finns en entusiastisk jazzpublik i Partille har hon fått uppleva i samband med de återkommande jazzcaféerna som hålls på söndagseftermiddagarna sex gånger om året.

– Besökarna är väldigt positiva och nyfikna på olika sorters jazz, säger hon.

27 januari gästas jazzcaféet av trion Jazzkapellet med bland andra Anders Boson.

En lördag i månaden är det också Musikcafé där det bjuds på musikuppträdanden i olika genrer.

Opera på Slottet

Ett annat musikevenemang som Maria Dahl gärna slår ett slag för går av stapeln 27 februari då operasångaren Olof Söderberg ska tolka Jussi Björling på Partille slott.

– Olof Söderberg har hållit i sommarverandan på Göteborgsoperan och har sjungit mycket Jussi Björling. Kammarkören ska också medverka och Partille hembygdsförening kommer att vara på plats för att berätta om slottets historia. Det är en byggnad många ser varje dag men kanske inte tänker på vad det har varit i den. Där finns det en historia att berätta, säger Maria Dahl.

När det gäller teater finns det också en hel del att se fram emot under våren. 8 februari har Riksteatern vägarna förbi Partille med föreställningen Jag är en annan nu, ett mor- och dotterdrama med Ann Petrén och Frida Westerdahl.

– Det är alltid kul när Riksteatern åker på turné och gästar stora och små orter, säger Maria Dahl.

16 februari bjuds det på barnteater i form av den dansande dockteaterföreställningen Vill ha hund som handlar om att toklängta efter en egen hund.

Clownerna i 123 Schtunk kommer också att göra ett nedslag i Partille 9 mars, den här gången med föreställningen Ett urtaget hjärta, ett nyskrivet teaterspel om genier och relationer med inspiration hämtad ur August Strindbergs liv, kryddat med 123 Schtunks nyskrivna musik.

Populärt med seniorbio

Ett återkommande evenemang som blivit väldigt lyckat är seniorbion som brukar locka mellan 200 och 300 personer till Kulturums stora scen.

– Jag tillsammans med några seniorer väljer varje säsong ut 4-5 filmer som vi tror kommer att passa. Det ska vara en mix med något kostymdrama, något svenskt, någon dokumentär. Det är roligt att se myllret av folk i foajén innan visningarna, det är som en fritidsgård för seniorer. Det är praktiskt att inte behöva åka in till stan på kvällen för att gå på bio, säger Maria Dahl.

Det aktuella kulturprogrammet sträcker sig fram till april månad så fler evenemang kommer att dyka upp.