Arkivbild: PER ANGER

Smycken för miljoner hittades vid Yllebron

Utby/partille

I säckar under Yllebron hittade en kvinna på hundpromenad smycken för 1,7 miljoner kronor. Nu döms en 30-årig man till sju års fängelse för det brutala rånet då smyckena stals.

Det var den 7 april som två maskerade rånare iförda vita overaller slog till mot en guldsmed utanför hans bostad i Utby. I en stulen bil körde gärningsmännen upp bakom offrets bil och blockerade hans körväg. Rånarna riktade en skarpladdad automatkarbin mot guldsmeden och hotade att döda honom om han inte öppnade bilen där han förvarade sitt guld.

Rånarna sprejade offret i ögonen med en svidande vätska och sköt honom i benet innan de krossade bak­rutan på bilen och tog två påsar innehållande smycken.

Trots att guldsmeden blivit skjuten i benet satte han sig i sin bil och följde efter rånarna. Han körde in i deras fordon och de tvingades ta till flykten till fots.

Rånarna stoppade därefter en förbipasserande bil där de under vapenhot tvingade till sig bilen från den kvinnliga föraren. Även hon blev sprejad i ögonen med en svidande vätska.

Den stulna bilen påträffades samma dag på ett parkeringsdäck på Galoppvägen i Partille. I bilens baksäte låg ett vapen, och några meter från bilen hittades en vit andningsmask.

Senare samma eftermiddag fick polisen samtal om att en person som var ute och promenerade med sin hund hade hittat två säckar med smycken vid brofästet till Ylle­bron i Partille. Platsen för fyndet ligger några hundra meter från parkeringsdäcket där bilen tidigare hade påträffats. Säckarna visade sig innehålla de stulna smyckena som värderades till närmare 1,7 miljoner kronor.

I höstas grep polisen en 30-årig man misstänkt för det brutala rånet. Han åtalades och döms nu till sju års fängelse för grovt rån, grovt olaga tvång, tillgrepp av fortskaffningsmedel samt ringa dopningsbrott. Han ska även betala drygt 75 000 kronor i skadestånd till guldsmeden och 46 000 kronor till kvinnan vars bil blev kapad.

30-åringen nekade till brott och hävdade att han inte varit inblandad i händelserna. Men på tejp på vapnet som hittades vid flyktbilen påträffades 30-åringens blod. Även den andningsmask som hittades bar mannens DNA, och sammantaget anser tingsrätten att det är bevisat att 30-åringen är en av gärningsmännen.

Mannen är tidigare straffad vid ett flertal tillfällen för våldsbrott och förmögenhetsbrott. Den andra rånaren är fortfarande på fri fot.