• Bild: Adam Andersson
    Prova på. Moslem Ghasemi och de andra eleverna från Angered fick testa teknik som Skanska använder sig av i sina byggprojekt. Här fick Ghasemi se sig omkring i Partille arena med hjälp av 3D-teknik.

Skanska och Sävehof jobbar för integrationen

Partille

Världens största handbollsklubb och en jätte inom byggbranschen har gått ihop i nytt samarbete. Nu vill IK Sävehof och Skanska bidra till en bättre integration.

Projektets inledning tog egentligen fart för ett par år sedan. Cathrin Strandberg hade precis börjat på marknads- och försäljningsavdelningen på IK Sävehof och klubben skulle flytta in i Partille arena som byggts av Skanska.

– Jag ringde runt och pratade med alla som var leverantörer till arenan och då hittade jag och Maria Rydberg på Skanska lite samtänk kring samhällsengagemang. Sävehof är i sig ett stort CSR-projekt, men vi ville göra mer. Skanska hade redan ett annat projekt med Angereds Gymnasium som fallit väl ut och då tänkte vi att det kunde vara någonting att spinna på, säger Cathrin Strandberg.

IK Sävehof och Skanska inledde därpå ett samarbete med just Angereds Gymnasium och integrationsprojektet startade. Handbollsklubben har bland annat skickat a-lagsspelare till skolan för att lära de nyanlända eleverna att utöva sin sport och även bjudit in eleverna till Partille arena för olika aktviteter.

Förra veckan var just en sådan dag och då var det Skanska och deras verksamhet som låg i fokus för eleverna. Flera personer i olika positioner från företaget var på plats för att berätta om deras verksamhet och visa eleverna vilka vägar som finns in i deras företag.

– Vi är ett stort bolag som påverkar områdena vi jobbar i. Vi jobbar mycket åt offentlig verksamhet och det är mycket skattepengar vi bygger för och då måste vi göra bra saker där vi är. Är man stor behöver man vara snäll och vi har stor möjlighet att skapa samhällsnytta, säger Maria Rydberg, marknadsekonom på Skanska och fortsätter:

– Det här är ett av många samarbeten som vi provat. En så stor och fin förening som Sävehof tillsammans med ett starkt varumärke som Skanska kan göra någonting jättebra tillsammans. Ingen av oss kan göra det vi gör här ensamma, men tillsammans kan vi göra det, säger Rydberg.

Ett av målen med projektet är att inspirera de nyanlända eleverna till högre studier och även visa på att byggbranschen i Sverige är någonting annat än vad den är i många andra länder.

– Vi behöver påfyllning i våra led så det är klart att vi blir glada om de väljer vår bransch, säger Maria Rydberg.

Bland alla Angeredselever som besökte Partille arena den här dagen var Moslem Ghasemi en av dem. Han tyckte att besöket var väldigt givande.

– Det var väldigt bra och kul att få vara här och se hur man kan jobba. Det är första gången jag är här, men vi har träffat spelare från Sävehof i Angered tidigare. De visar oss hur man spelar handboll och det är kul, säger Moslem Ghasemi.

Integrationsprojektet är någonting som Sävehof och Skanska planerar att fortsätta med även framöver.

– Vi ska ha en utvärdering efter det här och se om alla känner att de fått vad de vill ha, säger Cathrin Strandberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67