Öppet hus för Musikhjälpen

Sävedalen

En decembervecka om året lyfter Sveriges radio fram en undanskymd mänsklig katastrof genom projektet Musikhjälpen. För sjätte året i rad stöttar Vallhamraskolans elever projektet och i kväll är det öppet hus.

Det har blivit tradition att Vallhamra skola stöttar Musikhjälpen som varje år samlar in pengar till olika undanskymda mänsliga katastrofer.

Årets tema är ”Alla har rätt att funka olika” – som syftar till att bidra till en förändring för människor med funktionsnedsättningar i låg- och medlinkomstländer. De lever många gånger fattigt utan möjlighet att försörja sig och med sämre tillgång till vård, stöd och utbildning.

Musikhjälpen drog igång i måndags och i tisdags var det dags för eleverna på Vallhamra att sätta igång sitt arbete.

Precis som tidigare år avslutas insamlingsveckan med ett öppet hus på torsdagskvällen (i kväll) och fokus under tisdagen låg på att förbereda inför detta.

– Musikhjälpen är ett roligt sätt att samla in pengar till något bra, säger Ella Dahbo i klass 9 b.

– Hela skolan engagerar sig verkligen, fyller klasskamraten Elin Ernelind i.

Vad ska ni göra i dag?

– Vi kommer nog att vara med och stöpa ljus, sedan gör några kransar, andra bakar och några jobbar på affischer, berättar Elin Ernelind.

– I dag kommer vi också att förbereda de olika stationerna som vi kommer att ha när det är öppet hus, säger Ella Dahbo.

Det kommer bland annat bli musikaliska uppträdanden, GPS-quiz, försäljning av hantverk och bakverk och lotteri.

Förutom att skapa saker till det öppna huset har eleverna under veckan även haft möjlighet att göra dagsverken för att samla in pengar. Något som Elin och Ella bestämt sig för att ägna sin onsdag åt.

– Då ska vi vara hemma och julstäda huset, säger Ella.

Som mest har skolan ett år samlat in 96 000 kronor och sammanlagt under åren som man varit med och stöttat musikhjälpen har man snart dragit in en halv miljon kronor.

Har ni något uppsatt mål för årets insamling?

– Nja, något mål har vi inte. Men vi får in mycket pengar varje år och hoppas självklart att det ska gå lika bra som ­tidigare, säger Elin.

Under tisdagen fick eleverna även besök av Mikael Arevius från stiftelsen Gapminder, vars syfte är att främja en faktabaserad världsbild som alla kan förstå. Det Gapminder gör är att visualisera statistik. Genom grafer visar man en global utveckling i världen. Eleverna fick en snabbkurs i global fakta där Mikael Arevius också visade att många i Sverige och världen har en uppfattning att världen är sämre än vad den faktiskt är.

– Föreläsningen var väldigt bra och intressant, säger Elin Ernelind.

– Den tog upp väldigt bra saker, fortsätter Ella Dahbo

Genom att arbeta med ­Musikhjälpen hoppas man från skolan håll att eleverna ska lära sig att de kan vara med och förändra välrden, om än i det lilla. Man vill också visa att deras aktiva handlingar betyder något och påverkar andra.

I kväll har skolan portarna öppna mellan 17.00-19.30. Alla pengar eleverna samlar in skänker man sedan vidare till Musikhjälpen. Skolan har även en digital bössa där man kan skänka pengar. Den hittar du på bossan.musikhjalpen.se om du söker på Vallhamra skola.