• Bild: JENNY FÖRANDER
  INGEN JULÄLSKARE. Åsa Gustafsson brukar undvika julen men anstränger sig för barnens skull. "Jag tänker bara på dem som inget har", säger Åsa.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  HEMVÄNDARE. Disa Gårdstedt är uppvuxen i Jonsered och besökte hembygdsföreningens julmarknad i grindstugan. Janne Peterssons honung gick åt som smör.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Marknad som är startskottet för julen

Jonsered

Vad passar väl bättre än att fira första advent med att gå på julmarknad? I lördags strömmade Jonseredsborna till idrottshallen där Jonsereds IF hade bullat upp med allt som hör julen till.

– Vi går hit varje år, barnen har laddat sedan länge. Det är vårt startskott på julen, säger Veronica Kyhlberg.

Det som är nytt för året är att barnkören där dottern Ebba är med ska uppträda.

Veronica beskriver det som att hela byn går man ur huse för att vara med på julmarknaden.

– Man träffar alla här. Och så brukar vi köpa vår julgran på marknaden, förra året tog vi inte den för tidigt så nu får den stå ute i två veckor innan den får komma in, säger Veronica.

Uppradade på en bänk sitter 11-åringarna Jonas Böll Lindén, Tage Laurin, Matheus Aldero och Oliver Nyman. De är klasskompisar och några av dem spelar också fotboll ihop i Jonsereds IF.

Jonas berättar att han är här med sina föräldrar som står utanför och säljer granar.

Tage Laurin tycker chokladhjulet är det allra bästa med julmarknaden. I famnen har han en chokladask som han just har vunnit och bjuder kompisarna av.

Poppis med tomtebesök

Jonas tycker det allra bästa är att tomten ska komma.

– Då får man godis! Och så får man sitta i tomtens knä och viska vad man önskar sig. Jag ska önska mig oändligt med önskningar som går i uppfyllelse, säger han.

– Jag ska önska mig oändligt med pengar, säger Oliver som också uppskattar att man träffar så många människor på marknaden.

En bit därifrån står Robert Looström och säljer leksaker för idrottsklubbens räkning. Familjen bor i Partille men dottern Alice spelar i Jonsereds IF:s F0708-lag.

– Det fanns inget rent tjejlag i Partille men det fanns det i Jonsered, säger Robert.

Artisten Åsa Gustafsson gör sitt första besök på Jonsereds IF:s julmarknad och köper amaryllisar tillsammans med sonen Folke.

– Vi har bott i Jonsered i 1,5 år och Folkes tvillingsyster Märta spelar fotboll med Jonsered, säger hon.

Åsa avslöjar att hon egentligen inte alls är någon julfantast.

– Jag är en sån som aktivt försöker undvika julen, men nu försöker jag aktivt ta mig förbi det. Jag får ju vara vuxen och klara av det men jag tänker bara på dem som inget har. Jag börjar gråta av bara tanken, säger Åsa.

Östjhälpens marknadsdebut

För första gången har även Östhjälpen som drivs av alla kyrkorna i Partille kommun flyttat in på julmarknaden.

– Vi försöker visa oss på alla möjliga sätt. Nu när årets julklapp är något återanvänt passar det ju extra bra, säger Birgitta Lindahl som jobbar ideellt för organisationen.

Någon extra draghjälp av årets julklapp behöver de egentligen inte. Birgitta beskriver att hösten varit helt fantastisk.

– Alla har fått upp ögonen för att det går att handla billigt. Vi är oerhört tacksamma för allt vi får, vi får jättemycket fint. Vi har många stamkunder från hela Göteborgsområdet, säger hon.

På vägen ut träffar Partille tidning även Fredrik Thunström från Kåhög som just valt ut en fin gran. Han är tränare för Jonsereds IF:s P04:or.

– Det är lika bra att köpa gran här för att stödja föreningen. Vi har varit med på julmarknaden de senaste 15 åren men det är bara de sista 5-6 åren de har sålt granar.

Ska ni ta in den direkt?

– Nej, den får stå ute till dagen innan julafton. Det är tradition, säger Fredrik.