Lucia red genom Lexby

Lexby

I helgen firades Lucia traditionsenligt i Lexby med såväl ridande luciatåg som julmarknad och besök av tomtemor.

Lexby ridklubb har sedan 80-talet firat Lucia till häst. Tidigare har tåget ridit från stallet till Lillegårdsskolan eller Jonsered men på senare år har lussandet gått genom byn då man blivit en del av Levande Lexbys luciafirande.

I täten för luciaföljet skrittade i söndags Tilde Bacs, som fått förtroendet att vara ljusdrottning för tredje året i rad.

– Jag har ridit här hela mitt liv och första gången jag var med i lucia­tåget var jag bara en tvärhand hög, berättar hon.

Stallet i Lexby är lite som ett andra hem och Tilde är där minst fyra gånger i veckan, ofta mer. ­Luciatraditionen ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag tycker att det är roligt att vi får vara med och engagera oss i firandet här. Det är roligt att göra något tillsammans med de andra i klubben och det brukar vara mycket folk, säger Tilde Bacs.

Och mycket folk var det även i år. Men det var inget som gjorde ljusdrottningen nervös.

– Det är bara roligt. Nervös blir jag inte för jag har varit med så många gånger så jag vet vad som ska hända.

Vilket är ditt bästa minne från Lucia i Lexby?

– Det måste vara när jag fick vara lucia första gången och stå längst fram. Då var jag nervös.

Sång på ängen

Det ridande luciatåget fick borta vid Partille Hemvärnsgråd sällskap av kören In trust som bjöd på skönsång för den stora publiken som samlats vid ängen som lystes upp av facklornas sken.

– I år har vi inte gjort så mycket marknadsföring som tidigare år. Jag har svårt att uppskatta om det var ungefär lika många besökare som vanligt, då vi brukar ha 500–600 personer, säger Kristina Gustavsson, ordförande i föreningen Levande Lexby och bonde på Lexby gård.

Populära klubbor

Mycket folk var det i alla fall som både innan och efter luciafram­trädandet hade möjlighet att besöka tomtemor i kulturboden, klappa fåren i fårhuset, fika i Olles hus eller fynda på julmarknaden.

– Nytt för i år var att odlarför­eningen Mat för alla hade öppet i växthuset och sålde jordärtskock­soppa av skockor dom odlat. Dessutom hade biodlarna tänt upp i sitt hus, berättar Kristina Gustavsson.

Julmarknaden, som tog plats inne i hemvärnets lokaler, bjöd på allt från smycken och tvålar till honung och hembakt. Bland uställarna hittar PT:s utsände Stinas gårdscafé som under juluppehållet passar på att visa upp sina produkter på marknaden.

– Våra godsiklubbar går väldigt bra, och mjuka kakor, säger Zenita Olausson.

Efter marknaden ska gänget på Stinas gårdcafé fira jul innan de börjar ladda inför att caféet öppnar igen den 27 januari.