Karin Matilda Vasen. Foto: Per Anger

Krönikan: ”Bräcker osynliga tak och murar”

KRÖNIKAN

Hej, det är jag igen. Förra texten skickades in efter deadline och fick därför senarelagd publicering. Därför två på rad nu. Man måste visst ge PT-redaktionen nån timme för att passa ihop texter och bilder till tryckeriet innan pressarna drar igång. Rimligt.

Jag börjar dock undra om nån, utöver redaktionen, Maria och min mamma ens läser texterna? Jag krafsar ihop, för skoj skull, en text i snitt ca var 5:e vecka till tidningen men jag sen jag började skriva, hösten 2016, har jag bara fått ett ”ros”mail och ett ”ris”mail. 2 oberoende som läst i alla fall och det gläds jag ju över.

Eller kanske är det dags för mig, som för solen i Norrland, att släcka ner detta året och forma mina ord mer fakta baserade för att i början av 2019 återkomma med ny kraft och mer konkret sikta in mina ord med strålar pekande mot visionen? Visionen som ju ändå alltid varit att på nåt sätt kanske kunna nå någon med en reflektion att det är okej att göra ”fel”, kul att bjuda på sig själv, nödvändigt att ha tålamod och acceptans med annorlunda samt att se komiken i vardagsbekymmer. Min vision är att alla har rätt att tillhöra och bidra i samhället för att få chans att leva ett gott och meningsfullt liv. Rätt till ett språk, rätt att älska och uttrycka sig själv och rätt att älska andra. Jag är så glad för Musikhjälpen som valt min hjärtefråga i år – Allas rätt att funka olika!

Som ringar på vattnet från Musikhjälpens uppmärksamhet i media så hör jag att det pratas mångfald i funktionsvariationer på arbetsplatser. Det uppstår blänkare i populära poddar som också belyser utanförskap på grund av neurotypiska personligheter. Fantastiskt roligt, skrämmande främmande men hoppingivande! #metoo och #nmftg bräcker osynliga tak och murar och gör det möjligt för #funkatillsammans att få lyftkraft, nyhetsvärde och därmed chansen att landa i Svenssonsoffan och få fäste.

Eller så fortsätter jag på min inslagna front, som gränslösa mamman i förorten och bjussar på historier från mitt liv med små inblickar i funkislivet. Vad tycker du?

En droppe droppad i livets älv
har ingen kraft till att flyta själv
Det ställs ett krav på varenda droppe:
Hjälp till att hålla de andra oppe!
Tage Danielsson

Glad jul och flott nytt år!

  • Karin Vasen