• Bild: JONNA ANDERSSON

Julkonsert med lokal gäst

Kultur

På lördag är det dags för Jonsereds musikkårs traditionella julkonsert i Kulturum. I år gästas orkestern av nyinflyttade sopranen Eva-Lotta Hultman.
– Som ny i kommunen kändes det fint att bli involverad, säger hon.

Jonsereds musikkår är en av landets äldsta aktiva. Den grundades någon gång i mitten av 1800-talet och har sitt ursprung i Jonsereds fabriker.

I dag består orkestern av ungefär 35 musiker och man är inte längre enbart en traditionell blåsorkester, utan mer ett symfoniskt band med en bred repertoar.

Även om mycket förändrats sedan starten håller man fortfarande på en del traditioner. En av dessa är den årliga julkonserten som efter en tids uppehåll återupptogs 2011.

– Då startade vi med julkonsert i lite större omfattning. Första året hade vi Jenny Berggren som gäst­artist. Det blev väldigt bra och vi fortsatte 2012 med Niklas Asknergård (tidigare Andersson) och Kina Nyman som gäster. Året där på gästade Erik Gullbransson och Kina Nyman, säger musikkårens ordförande Lennart Blomqvist.

Därefter följde några år utan ­gästartist då man istället gjorde en gemensam konsert med Kulturskolans blåsorkester, numera Partille Wind Band.

– I år satsar vi åter på en gäst­artist, operasångerskan Eva-Lotta Hultman. Vår tanke har varit att ha gästartister av olika karaktär, berättar Lennart Blomqvist.

Eva-Lotta Hultman, som flyttade till Sävedalen i våras, blev väldigt glad när hon fick förfrågan om att delta vid årets julkonsert.

– Det var jätteroligt att jag fick frågan och jag kände direkt att det var något jag ville göra. Det brukar bli några julkonserter per år för min del och jag älskar verkligen jullåtar. Det blir en mysfaktor då de bara spelas under en kort tid, tycker jag, säger hon.

Årets konsert bjuder på en blandning av traditionell julmusik och mer svängiga låtar.

– Det kommer att bli de välkända julsångerna med skönsång som varvas med svängiga orkesterlåtar. Mycket lättlyssnat, säger Lennart Blomqvist.

När PT:s utsände tittade förbi ­repetitionerna övade man bland annat på Sibelius julvisa, Jul jul strålande jul och Let it snow.

Eva-Lotta Hultman, som alltså är klassiskt skolad och har en master ifrån Operaprogrammet vid Göteborgs Universitet, ser fram emot att även få sjunga lite annat.

– Det är roligt att ta upp lite ­annan röst också, som man får göra i de amerikanska sångerna, säger hon och konstaterar efter repetitionerna att allt känns bra inför lördag­ens konsert på Kulturum.

Nu önskar hon sig bara en sak.

– Jag vill ha snö! Sedan hoppas jag att många tar sig dit. De ska bli väldigt spännande att få presentera sig för Partillepubliken.