• Bilder: Adam Andersson
    Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke var på besök när Partille Kulturskola firade 75 år.

Alice Bah Kunke hyllade Partille Kulturskola: ”Imponerande”

Partille

Partille Kulturskola firar 75-årsjubileum – då fick man besök av den nuvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke som välkomnades varmt av eleverna.

Som ett av sina sista uppdrag som kultur- och demokratiminister (kommer framöver leda Miljöpartiets EU-valkampanj) besökte Alice Bah Kunke Partille Kulturskolas 75-årsjubileum. Under fredagseftermiddagen togs hon inledningsvis emot av både dans- och musikframträdanden från Kulturskolans elever.

– Jag har inte varit här på Partille Kulturskola tidigare, men jag har läst om den och inför det här 75-årsjubileumet har det ju varit en fantastisk vecka av vad jag förstått även om den stora föreställningen är imorgon (lördag). Jag är djupt imponerad av både dansen och all musik som jag fick ta del av. Lyckligtvis är det så att kulturskolorna i vårt land håller en fantastisk bredd och kvalité, säger Alice Bah Kunke.

Kultur- och demokratiministern har under sin tid besökt ett stort antal kulturskolor i landet, men menade ändå att Partilles stack ut.

– Det här var något utöver det vanliga. Det var alldeles speciellt. Dels för att det var ett egenkomponerat stycke från en av musiklärarna, men också att det var en hel orkester med många gitarrer, fioler, sång, piano och allt sådant. Det var imponerande, säger Bah Kunke.

Förutom att ta del av 75-årsfirandet var besöket också en del i de uppföljningarna som kultur- och demokratiministern gör hos landets kulturskolor för att se hur politiken som förts påverkat kvalitén. Inte minst Partille Kulturskola har fått ta emot en stor mängd statliga pengar under de senaste tre åren.

– Därför är det ju helt centralt för mig som politiker att följa upp vad som händer med pengarna och det ska vi ha samtal om nu. Jag vill veta hur man utvecklat den här kulturskolan.

Vilken utveckling hoppas du få se?

– Det vi vill med de här medlen som är 100 miljoner kronor (för hela landet) är att man både ska förbättra spetsutbuden för de elever som är särskilt intresserade och kanske kan gå vidare till högre musikalisk utbildning, men också att man ska bredda. Det vi visste innan vi tillsatte de här pengarna var att för många barn stod i kö och inte fick plats samt att avgifterna var för höga, men nu ser vi att 10 000-tals fler barn kan gå i kulturskola, säger Bah Kunke.

Efter att Partille Kulturskolas elever uppträtt för kultur- och demokratiministern gick hon även fram till eleverna och hyllade deras framträdande, men var också intresserad av vad eleverna hade att säga.

– Framför allt vill jag lyssna mer än jag förmedlar. Jag vill lyssna till vad de tänker, känner och vad de tycker är utmanande och roligt. Sedan berättar jag också alltid att jag är ett resultat av kulturskolan. Det har gett mig verktyg och styrkor som lett till det jag gör idag. Jag blev en modig människa och det blev jag i kulturskolan, säger Alice Bah Kunke.

En av musikeleverna som var med och spelade för Alice Bah Kunke var den 14-årige gitarristen Axel Manns. Han tyckte inte att det blev extra nervöst att spela med ministern i publiken, men att få värmande hyllningar efteråt var speciellt.

– Hon sa att vi var duktiga och det är kul att höra, säger Axel Manns.

  • Adam Andersson031-98 50 67