• Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON

Tvingas bo kvar under ofrivillig renovering

Partille

Tommy Larsson vill ha kvar sin sovalkov men Partillebo AB har bestämt att badrummet ska bli större. Nu har hans lilla etta förvandlats till en byggarbetsplats.
– Jag förväntas uträtta mina behov i en hink i vardagsrummet, säger han.

Tommy Larsson bor i en enrummare på 47,5 kvadratmeter på Södra Annebergsvägen. När han fick reda på att Partillebo ville göra badrummet större gick han till Hyresgästföreningen för att få ärendet prövat i hyresnämnden.

Anledningen till att Partillebo vill göra badrummet större är att man vill få plats med tvättpelare och badkar, samtidigt som utrymmet tillgänglighetsanpassas.

– Men jag vill ha kvar klädkammaren som jag använder som sovalkov. Jag jobbar ibland natt och sover då på dagen. Klädkammaren är mörkare och där störs jag inte heller av min sambo, säger Tommy Larsson.

Rätt i hyresnämnden

Sovalkoven var ett av argumenten som Tommy framförde när hyresnämnden tog upp ärendet. Det andra var hyreshöjningen som en renovering innebär.

– Dessutom har jag redan en tvättmaskin i badrummet. Och även om badrummet tillgänglighetsanpassas så saknar huset hiss, säger han.

Hyresnämnden gick på Tommys linje. Nämnden menade att i en så liten lägenhet borde man inte förvänta sig ett stort badrum. I stället kan hyresgäster i allmänhet tänkas uppskatta möjligheten att använda klädkammaren som sovalkov.

– Sen vet jag inte riktigt vad som hände, säger Tommy Larsson.

Partillebo överklagade till Svea hovrätt som gjorde en annan bedömning än hyresnämnden. Enligt hovrätten kan Tommys skäl inte anses vara så starka att de hindrar hyresvärden att göra sin planerade renovering.

– Jag blev aldrig kallad till någon förhandling utan fick bara beskedet att hovrätten river upp hyresnämndens beslut, berättar Tommy Larsson.

I oktober fick han ett brev från Partillebo där de meddelade att de skulle komma i slutet av oktober och att klädkammare, hall och badrum då skulle vara tömda.

– Jag ringde då och frågade om jag skulle bo kvar här under renoveringen och fick svaret att jag skulle det, säger Tommy.

Fick en skogstoa

Vid en översyn inför renoveringen meddelade Partillebo att Tommy skulle få en skogstoa till lägenheten.

– Sedan kom det en kille och ställde in två tunnor här i vardagsrummet. ”Det är fint att sitta på de här” sa han, berättar Tommy, som tycker att det hela är absurt.

– Det är horribelt. Jag skulle vilja se Partillebos vd sitta på en sån där.

Tommy har dessutom varit tvungen att tacka nej till nattskift på grund av oväsen från renoveringen.

– Det är som om någon borrar i huvudet på en. Inte går det att sova med det oljudet vägg i vägg, så jag förlorar massor i inkomst på det här. Och när jag frågade om avdrag på hyran fick jag bara en blick till svar, säger han.

Har du inte blivit erbjuden något annat boende under tiden för renoveringen?

– Jag får använda dusch och wc i en lägenhet på andra sidan gården. Men inte kan jag springa dit hela tiden, säger han och fortsätter:

– De erbjöd mig att byta till den lägenheten permanent. Men min lägenhet har ett kök och den har bara en kokvrå. Inte byter jag min Rolls-Royce mot en gammal Volvo.

När Partille Tidning kontaktar Partillebo i frågan svarar bolagets vd att det hela är ett missförstånd.

– Vår projektledare har precis varit i kontakt med hyresgästen. Han har inte uppfattat att familjen, som kvitterade ut en nyckel till en etta tvärs över gården redan före byggstart, har tillgång både till toalett och dusch och kan disponera lägenheten fullt ut. Till och med bo där om de upplever att renoveringen blir för störande, säger Katarina Elfverson.

Varför genomförs den här renoveringen mot hyresgästens vilja?

– Myndighetskrav som tillgänglighetskrav i en bostad är betydligt fler och omfattande idag jämfört med när Annebergsområdet byggdes en gång i tiden. Krav för bygglov omfattar bland annat måtten för badrum som ska vara tillräckliga för att även en rullstolsbunden person ska kunna nyttja den. Badrummen blir därför större efter en ombyggnation, oavsett om vi och hyresgästen vill det eller inte, säger Katarina Elfverson.