Tillbaka i skolbänken efter 60 år

Sävedalen

För 60 år sedan började 24 förväntansfulla sjuåringar första klass i i Pepparkakshuset i Sävedalen. Förra veckan samlades man igen.
– Var åren tagit vägen har vi ingen aning om, säger Jonas Kjellberg.

De gamla klasskamraterna möttes upp utanför Pepparkakshuset, samma plats som man 1958 träffades på för första gången. Då var de nervösa sjuåringar som klev in i skolans värld, nu ett glatt gäng som delade minnen från en annan tid. Tom Eivemark som varit drivande i att återförena klassen hade lyckats samla ihop 16 av de 24 eleverna.

– Samtliga elva pojkar som började förstaklass i Pepparkakshuset 1958 och sex av flickorna. Det är inte dåligt, konstaterade han.

Klassen gick sina två första skolår i Pepparkakshuset, därefter flyttade man till Ugglums skola och det var också den som man besökte i torsdags.

– Här gick vi från trean till sexan, berättade Tom Eivemark när PT:s utsände mötte upp de gamla klasskamraterna på gårdsplanen utanför den äldsta delen av Ugglums skola.

Brännboll på gården

”Kommer ni ihåg när vi krossade den där rutan”, frågar någon i gruppen. På den tiden spelades det nämligen brännboll på skolgården och målet var att slå bollen över byggnaden.

Från gården fortsatte gruppen till rektorsexpeditionen där skolans två rektorer hälsade välkomna. Efter en dragning av reglerna i Bamba var det dags för lunch och för säkerhets skull skickade Tom Eivemark med en extra uppmaning till klasskamraterna.

– Man får alltså inte trycka fast mackor under bordet som vi gjorde på vår tid.

En annan tid

Lunchen bjöd på många skratt och glada minnen. Gruppen konstaterade också att det hänt en del sedan de gick i skolan.

”Maten var något helt annat på vår tid. Inte fick vi några grönsaker. På den tiden fick man inte lägga upp maten själv och det man serverades skulle man äta upp”.

Återbesöket fortsatte efter lunchen med ett besök i klass 1B. Barnen fick ställa frågor om hur det var i skolan för 60 år sedan, vilket man nyfiket gjorde. Under lektionen hann man avhandla allt från favoritämnen, skolbänkar och matematikböcker till vilka bus man hade för sig och att man kunde bli tagen i örat om man inte lyssnade och gjorde som magistern sa.

– Det blev en fantastisk dag för oss gamla elever som vi nog sent ska glömma, summerade Tom Eivermark återträffen.

Det här var andra gången som klassen samlades på det här sättet. Förra gången var för tio år sedan när man firade att det var 50 år sedan man började första klass. Och när man ställde upp sig för klassfoto utanför skolbyggnaden tog man sikte mot nästa träff. ”Det här blir kul att ta fram när vi ses om tio år igen”.