Foto: Patrik Svedberg

Sänkt straff för knivskärning

PARTILLE KOMMUN

I tingsrätten dömdes mannen till fängelse i ett år och fyra månader för att ha knivskurit en annan man. Nu sänker hovrätten hans straff.

Det var i maj förra året som en man hittades blödande vid Allums busstation i Partille. Det visade sig att han hade en skärskada i ryggen.
En man som numera är bosatt i Härryda kommun åtalades för gärningen. Det hela ska ha hänt i gärningsmannens dåvarande bostad i Partille där de två männen kom i luven på varandra. Orsaken till bråket ska ha varit oenighet om betalningen av mat och dryck. Den ene mannen tog fram en kniv och skar den andre mannen i ryggen. Offret fick ett ytligt, cirka två centimeter långt skärsår som fick sys med tre stygn.

Fängelse
Den åtalade mannen nekade till brott men i hans bostad hittade polisen en kniv gömd, och på kniven fanns blod från offret.

I tingsrätten dömdes gärningsmannen till fängelse i ett år och fyra månader för grov misshandel. Han dömdes även att betala 15 800 kronor i skadestånd till den knivskurne mannen.

Inga allvarliga skador
Härrydabon överklagade domen till hovrätten som nu sänker hans fängelsestraff till tio månader. Enligt hovrätten har det varit fråga om ett snabbt händelseförlopp. Domstolen anser, med hänsyn till skadans art och placering, att det varit en begränsad risk för att knivskärningen skulle kunnat orsaka skador av mer allvarlig art.
Sammantaget anser hovrätten inte att det är utrett att gärningsmannen visat en sådan särskild hänsynslöshet som krävs för att gärningen ska betraktas som ett grovt brott. Hovrätten anser att det rört sig om misshandel av normalgraden, och sänker därför fängelsestraffet.