• Bild: Adam Andersson
    Testades av Frölunda. Partillesonen Max Lindroth har haft en succésäsong i division 1 så här långt. Det ledde till att han lånades in av SHL-klubben Frölunda.

Partillesonen lånades in av SHL-klubb

Ishockey

Han tog klivet från allsvenskan till division 1 för tryggheten, förtroendet och speltiden. Nu har Partillesonen Max Lindroths succé i Hanhals gett honom chansen att visa upp sig i SHL-klubben Frölunda.

”Riktigt roligt, verkligen. Vi hade ett jäkla gött gäng när vi var mindre och några lirar nog i a-laget nu som jag spelade med då. Vi hade väldigt kul där i 95-gänget med mycket cuper och resor. Vi hade min farsa som tränare också upp till U12 eller något sådant, men sedan fick vi klara oss utan honom (skratt). Jag hade det kanonbra under min tid där”.

Började i PHK

Det är så Max Lindroth sammanfattar sin första tid som hockeyspelare i moderklubben Partille HK när PT träffar honom i centrala Göteborg. Han är född och uppvuxen i Partille och tillhörde sin moderklubb upp till han var 13 år gammal. Då splittrades nämligen hans lag och Lindroth tvingades leta sig vidare.

Efter juniorspel i både Borås och Örebro klev han som nybliven 20-åring in i sin första seniorsäsong med Kungsbackaklubben Hanhals i division 1 och det skulle bli en framgångsrik säsong.

Lindroth noterade 26 poäng på 32 matcher och det gjorde att Troja-Ljungby som jagade en plats i allsvenskan fick upp ögonen för honom.

– Det hörde av sig och värvade mig under kvalserien mot allsvenskan. Vi lyckades avancera upp och det var riktigt roligt, säger Max Lindroth.

Hur var det att kliva in i ett nytt lag i så pressat läge som en kvalserie?

– Jag kände när Troja ringde att det kunde bli bra. Det kändes spännande och väldigt inspirerande. Det var roligt att få vara med och bidra till att klubben tog steget upp, säger Lindroth.

Partillesonen följde med laget upp i allsvenskan och gjorde under förra säsongen sitt första år i den näst högsta serien. Där stötte han på en del motgångar i form av skador och som nykomlingar hade laget tufft att etablera sig. Det blev till slut ett respass tillbaka ned i division 1 till den här säsongen. Det skulle innebära ett nytt klubbyte för Max Lindroth, men inte för att stanna kvar i allsvenskan.

”Ville ha stabilitet”

– Jag kände att jag ville ha lite mer kontinuitet och stabilitet och det tyckte jag att jag hade i Hanhals. Jag ville ha fokus på att spela mycket, säger Lindroth.

De flesta spelare vill ju spela så högt upp som möjligt, hur var det att fatta beslutet att gå tillbaka till Hanhals?

– Det kändes helt rätt. För mig är inte seriesystemen så viktiga för jag vill bara utvecklas. Det är inte nu jag ska vara som bäst så jag känner att jag vill skynda långsamt.

Beslutet skulle visa sig vara ett klokt sådant. Max Lindroth har blivit en av Hanhals stora ledande spelare. Han snittar drygt 30 minuter istid på matcherna, används flitigt i spel i numerärt överläge och poängproduktionen skojar man inte heller bort. 22-åringen har nämligen gjort flest poäng av samtliga backar i hela division 1 södra.

”Såklart enklare”

– Det har flutit på bra och när man får stort förtroende från tränarna och får spela mycket så är det såklart enklare att vara bra också, säger Lindroth.

Succéstarten på säsongen har inte heller gått obemärkt förbi. För nästa två veckor sedan ringde det nämligen i telefonen.

– Det var min agent som berättade att jag skulle få ett samtal från Fredrik Sjöström (tränare i SHL-klubben Frölunda). Inom loppet av två minuter så ringde han och berättade att han hade varit och kollat när jag spelade och tyckte att det såg bra ut. Han sa att han ville ge mig en chans att visa upp mig med allt vad det innebär, säger Lindroth.

Hur var det samtalet att få?

– Det var jättekul, såklart. Att få den möjligheten var väldigt roligt. Man går ju inte direkt och väntar på att Frölunda ska ringa så det var en stor bonus.

En vecka i Frölunda

I måndags förra veckan, tre dagar efter samtalet, var Max Lindroth på plats och gjorde sin första träning med Frölunda. Sedan spenderades hela förra veckan ihop med SHL-klubben.

– Det har varit långa dagar och man har varit rätt trött när man kommit hem. Hjärnan har ju verkligen jobbat i ett, men det var kul. Det kändes bra när jag var ute och körde på isen och det är klart att det tar lite tid att anpassa sig när allt är så nytt, men efter förutsättningarna tycker jag att det har gått bra.

Hur kändes nivån?

– Det är klart att man känner att det är skickliga spelare man möter, men jag tycker att jag hängde med bra. Det är bättre spelsinne på spelarna så det är svårare att utöva sitt spel mot dem och det var väl den stora skillnaden jag kände jämfört med division 1 och allsvenskan. Just att det är mer struktur på allting i SHL.

Nu är vardagen åter för Max Lindroth. Han är tillbaka i Hanhals igen och siktar på att fortsätta utvecklas och tillsammans med laget nå en plats i allettan. Resten får framtiden utvisa.

– Vi får se om de vill kalla tillbaka mig framöver eller om jag blir kvar i Hanhals ett tag till. Självklart hoppas jag på ett nytt samtal från Sjöström. Det hade varit ­jättekul, säger Max Lindroth.

  • Adam Andersson031-98 50 67