• Bild: Adam Andersson
    Joacim Nymann slutade sjua i VM efter ett tveksamt domslut.
  • Bild: Adam Andersson
    Nadine Kåmark var ytterst nära medalj, men det blev en fjärdeplats för Partillecyklisten i VM.

Mästerskapsbesvikelsen: ”Känns inte okej på ett VM”

Cykeltrial

Partille Trialklubbs stjärncyklister Nadine Kåmark och Joacim Nymann slogs båda om en medalj i VM, men fick lämna tomhänta från ett mästerskap som lämnade en bitter eftersmak. Inte minst efter ett ifrågasatt domslut.

Nadine Kåmark slog både sig själv och andra med häpnad när hon förra året tog ett VM-silver. Joacim Nymann tog där en femteplats efter stor dramatik om topplaceringarna.

Nu åkte duon till Kina för att återigen slåss bland de absolut bästa i världen och kanske kunna vända hem med en medalj, men så blev det inte.

För Nadine Kåmarks del var det dock nära. Riktigt nära. Partillecyklisten tog sig vidare hela vägen till finalen och gjorde vad hon kunde, men med ytterst liten marginal skulle hon missa en pallplats och slutade fyra.

– Det är blandade känslor just nu. Det är irriterande att bli fyra och missa medalj med så liten marginal. Det känns som att jag hade stolpe ut i år när jag kanske hade stolpe in förra året. Det är små marginaler, säger Nadine Kåmark till Partille Tidning kort efter hemkomsten från Kina.

Vad saknades för att knipa en medalj?

– Det var väldigt lite för att nå tredjeplatsen. För att vinna hade det krävts en nivå till, men för att nå en medalj hade jag bara behövt vara lite snabbare och haft lite mer säkerhet, säger Kåmark.

För Joacim Nymann, som framför allt hade som målsättning att nå längre än fjolårets femteplats, blev det ingen final. Han slutade på en sjundeplats och var besviken efteråt. Delvis på sig själv, men också på mästerskapet i stort.

”Inte koll på reglerna”

– Det var inget bra arrangemang. Funktionärerna gjorde inget bra jobb, vissa domare hade inte koll på reglerna och missade saker och banorna var ogenomtänkta. Det är en av de sämre tävlingarna jag kört faktiskt. I år har alla världscuptävlingar hållit en mycket högre klass. Det var inte bara jag som tyckte det utan jag fick medhåll från många av de andra cyklisterna, säger Joacim Nymann och fortsätter:

– Jag förstår att det inte är helt lätt som eurpéer att arrangera ett VM i Kina, men tar man på sig det så måste man klara av det. Det känns inte okej att det är så här på ett VM, säger Partillecyklisten.

Ändrade reglerna

Det som avgjorde att Nymann missade finalplatsen och möjligheten att nå en medalj var också ett domslut som skulle bli omdiskuterat och ifrågasatt. Faktum är att Nymanns situation ledde till en regeländring i finalen.

– Vi skulle hoppa från ett betongblock till ett annat. Sedan hade vi en marginal att landa på som knappt fanns. Det är jag och två till i hela världen som ens har kapaciteten att lyckas klara det där. Ibland, när de märker att utrymmet är så litet att det inte går att sätta så brukar de kunna tillåta att man är lite utanför. När jag kommer dit så gör jag det så bra det bara går att göra och ändå fick jag fem prickar där, precis som de andra två också fick, säger Nymann som också, tillsammans med andra cyklister påpekade svårigheten för funktionärerna redan innan.

– Vi sa att det inte går att klara. Att det är omöjligt. Men de ville inte lyssna. Jag missar finalplatsen på det beslutet och det känns såklart tråkigt. I finalen hade de gjort om reglerna så att det fanns större marginaler att landa på. Det känns också bara irriterande, säger Nymann.

Märkliga beslut

Joacim Nymann får delvis också medhåll från Nadine Kåmark.

– Jag kan hålla med honom lite. Det var många domslut som blev felaktiga för många åkare. Så ska det inte vara i ett VM, men i övrigt tycker jag att det var bra, säger Kåmark.

Nu väntar ett uppehåll för båda åkarna innan det är dags att ladda för nästa säsong.

– Nu vill man lägga det här bakom sig och sen börja förbereda sig för nästa år, säger Joacim Nymann.

  • Adam Andersson031-98 50 67