• Bilder: Adam Andersson
    Uppmärksamma. Drygt 500 ljus från förskolebarn lyste upp stadsparken i Partille under fredagskvällen för att uppmärksamma barnens plats i samhället.

Lyktmanifestation för barnens plats i samhället

Partille

Under fredagskvällen lystes stadsparken i Partille upp av färggranna ljuslyktor från förskolebarn i kommunen. Syftet var att lyfta barnens plats i samhället.

Lyktmanifestationen är någonting som drog i gång i Umeå, men nu arrangeras runt om i landet en gång per år på den internationella barndagen. Förra året tändes 28 500 lyktor i Sverige med syftet att sätta lyse på barnens plats i samhället.

Under fredagskvällen arrangerades en lyktmanifestation i Partille för första gången. Trots att man hoppade på initiativet i sista stund lyckades man samla ihop drygt 500 lyktor från barn på Ugglums, Sotenäs, Källvägens, Finngösas och Stora terassens förskolor.

Bra uppslutning

– Med tanke på att vi drog i gång det här bara en vecka innan så tycker jag att det kom väldigt många barn och föräldrar till manifestationen, säger Charlotte Svedstam, utvecklingspedagog på Ugglumsleden- och Sotenäs förskola.

Efter att lyktorna tänts och ställts ut i stadsparken samlades alla förskolebarnen för att också sjunga några sånger. Bland annat Lalehs låt ”Goliat”.

”Göra sin röst hörd”

– Den jobbar vi med på alla förskolor för att barnen ska lära sig vikten av att göra sin röst hörd och vilka rättigheter man har även som barn, säger Charlotte Svedstam.

Nu är planen att lägga betydligt mer tid på förberedelser till nästa års internationella barndag då man hoppas kunna göra lyktmanifestationen ännu större. Då ska samtliga kommunens förskolor involveras för att hjälpas åt att uppmärksamma barnen i samhället.

– Vi vill göra det här till en tradition i kommunen, säger Charlotte Svedstam.

  • Adam Andersson031-98 50 67