Leve radion!

Allmänt

Visst är det fint att bo i en kommun med egen radiostation! Radio 88 Partille gör sin röst hörd inte bara i inom den snäva kommungränsen utan i hela världen, med internätets hjälp. 

Förr var det radion som öppnade dörren på glänt till världen för oss nyfikna. Kuldiga, Hilversum, Sottens, Beromünster, Königsberg, Kalundborg och andra sändarorter lyste gröna i sneda spalter på fönstret till fars centrum från sent 30-tal. Men det var knappast dessa mytiska platser som lockade till stationsresa på skalorna för mellanvåg och kortvåg. Mer var det det ljuva toner som lockade i ett Sverige där lättare musik var hårt ransonerad, där större doser attraktiva melodier sågs som tung folkhälsofara.

Radio Luxemburg lockade med med hits från studio i London. Från Amerikanska AFN, sändare för amerikanska soldater i Tyskland, ljöd det senaste från Den nya världen. Västtyska stationer bubblade ut glättiga schlagers. 

Problemet var störningarna. Knaster. Instabil volym. Grannstationer som inkräktade. Och eftersom mellanvågorna skyr dagen var det bara kväll och natt som stationerna hördes. 

Bara någon skalmillimeter från Luxemburg talades det svenska, från Moskva, en stund på kvällen. Om hur toppen allt var i SSSR. De båda tyskländerna, Sovjetestland, Sovjetlettland, Japan och Vatikanen sände också på svenska. Oklart till vilken nytta.

Själv snärjdes jag i radiointresse och blev en så kallad DX-are, en som likt fågelskådare skryter om vad de sett eller hört. Australien, Sydafrika, Nigeria, javisst, men de där riktigt rara och eftersökta brasilianska stationerna dök aldrig upp i min enkla bruksutrustning. 

Kollade vad som idag sjuder på de förr så heta banden på kortvåg och mellanvåg. Väldigt tyst. Nu kan vi ju höra hela världen med utmärkt ljudkvalitet via internet. Jag kan höra en tysktalande lokalstation i Argentina lika väl som argentinarna kan lyssna på Radio 88 Partille. Oklart kanske också det till vilken nytta. Men visst är det kul.