Kulturskolan firar 75 år med gala

Kultur

I år fyller kulturskolan i Partille 75 år. Firandet pågår hela vecka 50 och jubileet kulminerar i en stor galakväll på Partille arena. Just nu repeterar kultur­skolans elever för fullt inför föreställningen som gästas av Janice.

– Det känns lite läskigt. Vi har uppträtt på arenan tidigare, både på invigningen och som statister på P3 guld. Men nu kommer det att vara massor av folk och vi ska visa upp vår dansgrupp och vad vi kan. Så det är lite nervöst men samtidigt ska det bli jättekul, säger Nathalie Ljung när PT:s utsände besöker en av danslinjens repetitioner inför galakvällen.

Under jubileumsveckan kommer kulturskolan och Kulturum att sjuda av kultur och kreativitet i alla dess former. Det bjuds på olika workshops och föreställningar på Kulturums olika scener. Galakvällen den 15 december blir själva finalen och då kommer drygt 500 elever från kulturskolan i samarbete med artisterna Emil och Daniel Norberg, sångerskan Janice och Salomon Jakobsson att uppträda.

För eleverna på kulturskolans danslinje blir det flera framträdanden på scenen.

– Vi kommer att visa upp några gamla koreografier men också några nya. Just nu tränar vi intensivt för att våra nummer ska sitta perfekt. Vi tar lite tid från teknik­träningen till det här och under sista veckan inför galan kommer vi att repa på scenen, säger Nathalie Ljung.

Nervöst att sjunga med proffs

Gruppen kommer bland annat att dansa bakom artisten Janice som gästar galan. Janice får inte bara backning av kulturskolans elever utan får även sällskap på scenen av en elev från gymnasiets estetiska program.

– Jag är väldigt nervös faktiskt. Det är första gången som jag sjunger tillsammans med någon som jag själv lyssnat på. Och det är en stor utmaning att stå på scenen tillsammans med ett proffs, säger Natali Fortes.

Hon har hållit på med musik så länge sedan förskoleålder, gått ­musikklass på högstadiet, sjungit och spelat piano på kulturskola och går i dag sista året estetprogrammet. Men galakvällen i arenan blir en ny erfarenhet.

Taggade inför galan

– Det är första gången jag sjunger tillsammans med en orkester. Och Partille arena, det är orealistiskt. Jag har varit där inne och vet hur stort det är, säger hon med ett skratt.

Repetitionerna går bra för Natali Fortes och danslinjen. De är alla taggade inför galan och ser fram emot att få visa upp det som man övat på under hösten.

– Man får alltid en känsla av nervositet innan man kliver upp på scenen. Jag känner mig nästan lite illamående men det är en otrolig kick. Adrenalinruset är den stora skillnaden mot att dansa i dansalen. Och det är kul att få visa upp hur duktiga vi är, säger Nathalie Ljung.

Varför tycker du att man ska komma och titta på galaföreställningen?

– Vi firar ju kulturskolan och den har gjort väldigt mycket för många. Den har hjälpt mig att hitta mitt intresse och den har hjälpt många ungdomar att utveckla sitt kulturella uttryck. Jag tror också att det kan vara roligt för andra att se vad vi faktiskt gör, säger Nathalie Ljung.

Natali Fortes är inne på samma linje.

– Kulturskolan är ju en samling av barn och ungdomar som uttrycker ett konstnärligt intresse. De jobbar hårt för att visa vad de kan. De har en passion för det de gör och det är en stor upplevelse att få vara i en arena full med folk, säger hon.

Kulturskolan kommer under jubileumsveckan samla in pengar till Musikhjälpen där årets tema är ”Alla har rätt att funka olika”.