• Bild: André Hirmiz
    Popsik
  • Bild: André Hirmiz
    Inanna

Indierock tog hem Partillerocken

Kultur

Sex akter gjorde i lördags upp om segern i årets final av Partillerocken. Vann gjorde indierockbandet Popsik från Göteborg.
– Det kändes grymt att få vinna, säger ­Mihajlo Kimovski.

De 240 personer som kom för att uppleva finalen av den 26:e upplagan av Partille­rocken bjöds på allt från melodisk death metal till r’n’b-doftande skönsång. Sex artister och grupper gjorde upp om prispengar på totalt 35 000 kronor. Vann gjorde Göteborgsbandet Popsik med sin medryckande new vawe-doftande indierock, som tog publiken med storm.

– Vi hade hoppats på att få en pallplacering och det var kul att vi fick vinna, säger Elias Slättung.

– Vi har gått dit varje år sedan 2014 och det har varit lite av en dröm att få spela där så det kändes grymt att få vinna, säger Mihajlo Kimovski.

Finaljuryn bestod av Wayne Lundkvist Ford från radiostationen Ice Cream Man, Johan Gummesson, scenansvarig på Liseberg och artisten-­kolumnisten Kai Martin Löwen-Åberg. Deras motivering till förstapriset löd ”Ett band som förenar pop och rock och som gillar att stå på scen. Har en bra gemensam kemi tillsammans, och har låtar som vågar visa på fantasi och spännvidd.”

Popsik spelar i princip bara egenskrivet material och under Partillerocken har publiken fått höra fem av deras låtar.

– Vi körde först tre i delfinalen. I finalen bytte vi ut två av dem mot nya, säger Elias Slättung.

Han berättar att deras musik till stor del baseras på känslor.

– Det är kärlek, tonårsproblem och tankar om livet.

I den här konstellationen har gruppen spelat tillsammans i ett år och just nu håller man på att spela in sitt första album.

– Två låtar finns redan på Spotify och i nuläget har vi ungefär tio låtar skrivna, ­säger Elias Slättung.

– Fler är på gång så håll utkik efter oss, säger Mihajlo Kimovski.

Gruppen, som förutom Elias Slättung och Mihajlo Kimovski består av Egil Dahlstedt, Max Bertram och Christoffer Martinsson Aldrin, satsar på att få klart sitt album till våren.

– Då släpper vi skivan och om allt går bra ska vi även försöka ta oss till Storbritannien under nästa år. Förhoppningen är att få spela där men också att spela in nytt material, berättar Elias Sättung.

Prispengarna på 20 000 kronor kommer gruppen att använda till musikutrustning.

Andraplatsen och 10 000 kronor gick till Jonseredsbon Willhelmina Holmertz, som tävlade under artistnamnet Inanna. Hon tog även hem specialpriset Bästa sång.

På tredje plats kom Apollo, från Västra Frölunda, som kunde åka hem med 5 000 kronor i bagaget.

Övriga specialpriser gick till: Bästa gitarrist – Axel Börtin (Apollo), Bästa gitarrist – Filip Heikkilä (Psychophobia), Bästa basist – Max Bertram (Popsik) och Bästa trummis – Simon Viggo Berg (Sputnik Falls).