Malin Levin Bild: Björn Dinau

Icke talande chaufför i diskreta kläder

KRÖNIKAN

Jag minns att jag hade en period när jag växte upp där alla tyckte sina föräldrar var pinsamma, givetvis helt utan anledning. När man skulle bli hämtad från t.ex. fritidsgården ville man inte mötas precis utanför, utan mamma stod snällt nere vid Konsumparkeringen ett par hundra meter bort istället och väntade. Anledningen till att jag funderar på detta är att det är nu ombytta roller. Nu är det min tur att hålla mig undan.

Året kan ha varit 1993 och högstadiet skulle hålla ett luciatåg i skolans aula. Alla elever, lärare och föräldrar var inbjudna att titta när niondeklassarna skulle stå i tåg. Jag var Lucia och som sig bör går lucian allra först. Stämningen är total när vi står nervösa i den tysta mörka gången intill aulan där endast stearinljus lyser upp. Vi sätter tonen och börjar sakta skrida mot hallen till ljudet av ”Så mörk är natten i midvinter tid”.

När vi kommer runt hörnet ser jag en fullsatt aula, det är ganska mörkt och man ser mest huvuden och dess siluetter. Men framför mig ser jag en annan siluett, en lång stadig man med kamera som filmar eller fotograferar, det verkar vara min pappa. Han har dagen till ära klätt upp sig i en brun skjorta med vita blaffor på med en gul prick i varje. Jag hinner tänka, å nej inte ”äggskjortan”. Vi pratar om en mellanbrun långärmad skjorta med stekta ägg på. Idag tycker jag detta är både fantastiskt roligt och underhållande samt ovidkommande men i de unga tonåren tänker man inte så.

Idag när jag skall hämta mina barn och deras vänner för att köra dem till aktiviteter och annat har jag fått klara instruktioner. Prata helst inte alls eller ytterst lite, säg inga pinsamma saker och viktigast av allt, sjung inte med i låtar som kommer på radion. Jag försöker mest smälta in i den svarta bilinredningen och ger en snabb tyst nick som ett blygt hej från framsätet när ungdomarna kommer in. Skulle jag råka glömma för en stund och göra något nämnt ovan får jag arga blicken och måste genast återgå till mitt neutrala läge som en icke talande chaufför i diskreta kläder.

 

  • Malin Levin