Hem/bostäder för ensamkommande ungdomar är nödvändigt

Partille

I artikeln om de ensamkommande i förra numret av Partille Tidning framgick det av artikeln att de ensamkommande ungdomarna kunde söka sig till eget boende eller bo på Migrationsverkets boende.
För många av de ensamkommande finns inga möjligheter att bo på Migrationsverkets boende. Att söka ett boende är givetvis möjligt, men jag tror att alla vet hur svårt det är att få en bostad idag. Ännu mera svårt är det om man saknar kontaktnät, inkomst och kanske inte kan språket flytande än.

Om dessa ungdomar inte får hjälp att hitta ett boende är chansen mycket liten och risken att de hamnar på gatan mycket stor. Varken staten eller kommunen vill ta ansvar för ungdomarna. Det är ett mycket kortsiktigt sätt att tänka. Ungdomarna kan i värsta fall bli ett lätt byte för kriminella nätverk.

I Partille kommun har civilsamhället och kyrkan hjälpt många ungdomar till en ljusare framtid genom att ge dem en trygg säng att sova i. En trygg plats att bo och en plats i skolan är avgörande för ungdomarna.
För Vänsterpartiet i Partille är det självklart att ungdomarna ska gå klart sin skolgång och då måste vi självklart även hjälpa dem till en bostad. Det är att tänka långsiktigt och integration på riktigt!

Karin Jaxmark
Vänsterpartiet