• Bilder: Adam Andersson
    Uppvisning. På lördag firar Cirkus Draken sin 25-åriga existens och bjuder då in till stor julshow.
  • Egenproducerat. Svea Elwe kommer att visa upp ett eget nummer i ringarna som hon skapat helt själv.
  • Evelina Börjesson och Ella Andersson, båda 8, trivs som fiskar i vattnet på Cirkus Draken.
  • Ledare. Julia Wallberg utbildar de yngre, men kommer också att uppträda på lördag.
  • Magnus Alström.
  • Mönster med tyg. Poi var ett av momenten som det övades på inför 25-årsjubileumet.

Firar 25 år med uppvisning

Partille

I 25 år har Cirkus Draken funnits och skolat barn och ungdomar inom cirkuskonster. Nu firas det med en stor julföreställning och lite nostalgi.

Cirkuseleverna är i full gång med träningen i Vallhamraskolans gymnastikhall när Partille Tidning gör ett besök. Vissa slipar på sina nummer inför uppvisningen som närmar sig med stormsteg och andra testar nya saker.

Magnus Alström möter upp i dörren. Han jobbar som fritidspedagog och är ledare för Cirkus Draken som han varit en del av sedan starten för 25 år sedan trots att allting egent­ligen började av en slump.

– Jag höll på lite med jonglering och fick frågan av min syster Ulla (som arbetade på Vallhamraskolan) om jag kunde komma ned och visa barnen och ungdomarna någon gång i veckan. Jag kom ned med mina egna grejer och föreståndaren som var här då tyckte att det var ett roligt initiativ, säger Magnus Alström.

1 500 artister genom åren

En stund senare började Alström också jobba extra på skolan och kort därpå fick han en tjänst som fritidsledare. På den vägen är det.

Nu kan Alström blicka tillbaka på 25 år med Cirkus Draken och det kommer han få sällskap med att göra på lördag. Då firar de nämligen sitt 25-årsjubileum med uppvisning och nostalgi.

– Det blir väl ett 15-tal olika nummer med bland annat enhjuling, jonglering, man hänger i tyger och akrobatik. Sedan har vi bjudit in lite före detta cirkusartister som kommer och tittar med sina familjer. De äldsta som var med är ju i 35-årsåldern i dag, säger Alström och fortsätter:

– Jag satt och räknade lite på hur många barn och ungdomar som passerat den här verksamheten och det är ungefär 1 500 stycken som varit med på ett eller annat sätt.

”Ska bli väldigt kul”

En av cirkusartisterna som kommer vara en del av showen under jubileumet är Svea Elwe. Tioåringen har uppträtt tidigare, men alltid med någon annan så lördagens show blir hennes solodebut.

– Det är inte lika läskigt när man har någon med sig. Man känner sig mer trygg med någon annan, men det ska bli väldigt kul. Första gången jag uppträdde var det läskigt såklart, men efteråt så kände jag att jag ville göra det igen, säger Elwe.

Elwe kommer att uppträda med ett nummer som hon producerat helt på egen hand och det är hängandes i ringar hon kommer framträda. Första tanken var att visa upp numret på sin skolavslutning, men hon valde att slipa lite till på detaljerna och kommer istället köra det för första gången inför publik på lördag.

– Jag började här 2017 och hängde mig ganska snabbt i ringarna. Jag märkte att det här var mitt ställe och att det var här jag ville vara, säger Elwe.

En annan som kommer att uppträda på showen Julia Wallberg. 18-åringen började som elev på Cirkus Draken, men har nu övergått till att undervisa och lära de yngre barnen.

Givande uppdrag

– Det ska bli kul att se allting och känna att man hjälpt till lite. Att se när barnen utvecklas är väldigt roligt och givande, säger Julia Wallberg som också ser fram emot lördagens reunion av tidigare medlemmar.

– Jag har ju bara varit här i fem-sex år så att träffa de som varit här för 20 år sedan ska verkligen bli roligt, säger Julia Wallberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67