Familjesnickeri firar 95 år

Näringsliv

Den 6 november 1923 öppnade Taras Hallgren ett snickeri på Rosengatan i Göteborg. Under 70-talet tog sonen Nils-Bertil över och då flyttade snickeriet till Partille. I dag är det tredje generationen som driver familjeföretaget och i veckan firade man 95 år.

Taras Hallgren & son AB drivs i dag av syskonen Frans Hallgren, Nils Hallgren och Agnes Palmer. Nyligen anslöt även Thomas Torsson som delägare med ansvar för marknadsföring och sälj.

– Precis som för alla företag har det under åren gått både upp och ner. Men vi känner att vi kan konkurrera med att vi har en produkt som är något annat. Vi är ett genuint möbelsnickeri som tillverkar allt här i Partille. Farfar startade i en källare i Haga och i dag är vi 16 anställda, säger Frans Hallgren.

Företaget står nu i ett expansivt skede och har dubblat produktionsytan genom att överta snickeriets grannlokal. Man har dessutom öppnat ett showroom i lokalen på Eckens väg.

Hantverket viktigt

– Vi hade invigning nu i oktober och det blev väldigt lyckat. Det kom mellan 100 och 150 besökare, både gamla kunder men också de som följer oss på Instagram, säger Agnes Palmer.

Syftet med utställningslokalen är att kunder ska kunna komma in och få en känsla för hantverket och se vad man kan göra, se möjligheterna.

– För oss är hantverket viktigt. Vi vill skapa inredning och möbler med högsta kvalité och klass. Vi jobbar mycket med hållbarhet och att det ska vara något eget. Här kan man välja i detalj, säger Frans Hallgren.

Utställningen består i dag av ett kök, bokhyllor, garderober och möbler. Det som snickeriet gör mest av.

– Vår känsla här är en god miljö. Och vi vill låta kunden vara med i processen att skapa en sådan här miljö, säger Agnes Palmer.

Kunderna som kommer till utställningslokalen kan även hämta inspiration till belysning då Taras ljusdesign gjort alla ljussättning.

– Det är vår bror John som driver det företaget och de kommer också att använda den här lokalen, säger Frans Hallgren.

Snickeriets koncept är att erbjuda möbel- och inredningslösningar efter kundens önskemål och förutsättningar.

– Vi är inte styrda av standardmått utan anpassar produkten efter önskemål om funktion, material och utseende, förklarar Frans Hallgren.

– Ofta åker vi ut till kunden och ritar upp förslag tillsammans med dem, fyller Agnes Palmer i.

Företaget använder sig fortfarande mycket av papper och penna.

– Det ger en god känsla att rita för hand. Det handlar mycket om att skapa en bild och låta det vara något som växer fram, fortsätter Agnes.

Ska hålla i generationer

Men allt beror på kunden. Ibland kommer de med ritningar från en arkitekt och då jobbar man utifrån det.

När det var invigning av snickeriets showroom fick besökarna även titta in i verkstaden där själva tillverkningen sker.

– Många tyckte att det var kul att vi verkligen gör allting här och det var roligt för oss att få en reaktion på att det är så. Det är något vi är stolta över, säger Agnes Palmer.

En annan satsning som företaget gjort på senare tid är Taras interior – ett onlineverktyg där kunden kan rita sin egen möbel som sedan levereras i moduler för enkel montering som man själv kan göra i hemmet.

– Hemsidan lanserades förra hösten men det har precis kommit igång på riktigt, säger Agnes Palmer.

Ritprocessen sker i några enkla steg och även här tillverkas alla delar i snickeriet på Eckens väg.

– Vi jobbar väldigt mycket med både material och lack för att våra produkter ska hålla en hög kvalité. Vi vill göra möbler som ska hålla i många år, i generationer, säger Frans Hallgren.