• Bild: Adam Andersson
    Redan laddad. August Erlingmarks säsong tog nyss slut, men 20-åringen är redan hungrig efter att få dra i gång nästa.

Erlingmark: ”Tacksam att jag kan sitta här avslappnad”

Fotboll

Säsongen bjöd på karriärens höjdpunkt och karriärens skönaste seger, men också en hel del motgångar och en väldigt stor press. Partille Tidning har träffat IFK Göteborg:s August Erlingmark som berättar om den turbulenta säsongen, pressen utifrån, känslan av att avgöra en stor match och fördomarna om att han är ett djur i gymmet.

Ett träningspass på Kamratgården är precis avklarat för August Erlingmark. Det var ett av de sista med laget under 2018. Den här gången följs passet upp av att tillsammans med ett gäng lagkamrater träffa barn på Östra sjukhuset.

– Man kommer ihåg hur stort det var för en själv att träffa en IFK-spelare när man var liten, säger August Erlingmark.

Det var i mars förra året som Partillesonen plockades upp från juniorlaget till a-laget i IFK Göteborg. Debuten kom sedan i juni och Erlingmark radade upp en del riktigt starka prestationer under sommaren.

Ville ta plats

Inför det här året var målsättningen hög för den nära 190 centimeter långe 20-åringen. Det var nu han ville slå sig in på allvar i allsvenskan och IFK:s startelva.

– Jag hade lite erfarenhet från året innan så det är klart att mina förhoppningar var hyfsat höga. Jag hade insett att jag håller på nivån, men jag hade inte spelat någon stormatch och det hade jag mycket respekt för. Det är klart att jag hade velat starta mer än tolv matcher. Jag hade hoppats på 20 i alla fall så det var väl en liten missräkning, men det har ändå varit väldigt utvecklande och lärorikt, säger Erlingmark.

Den första stora allsvenska matchen som Erlingmark spenderade på planen blev ett hemmaderby mot Häcken. Han minns att det var väldigt mycket folk och att matchen blev lite av ett vägsjäl inför fortsättningen då ett tufft spelschema den närmaste tiden väntade.

Men det var ändå matchen därpå som skulle bli karriärens hittills största höjdpunkt. IFK Göteborg bortaspelade mot Malmö där laget inte hade vunnit sedan 2012. August Erlingmark minns matchen väl.

”Inte direkt älskad”

– Man känner att det är något extra när man kommer dit. Man är inte direkt älskad när man kommer till Malmö. Det känner man redan på uppvärmningen. Sedan var vi jäkligt tillbakatryckta i den första halvleken, men ledde ändå med 1–0 i paus, säger Erlingmark och fortsätter:

– Sedan kvitterade de tidigt i andra halvlek, bytte in Markus Rosenberg och man kände bara att nu kommer de. Nu blir det tufft.

Men det var ändå blåvitt som skulle komma med det avgörande 2–1-målet och det var August Erlingmark som skulle göra det.

Partillesonen stormade framåt, hittade en stor lucka mellan Malmös mittbackar som han själv upplevde agerade aningens nonchalant och när han sedan fick bollen till sig var det bara att se till att den hamnade i nät.

– Det var magiskt. Det tog ganska länge för det där att sjunka in. Det var så många som hörde av sig efteråt och man kände sig verkligen uppskattad på ett sätt som jag inte riktigt upplevt innan. Det tog en stund att smälta och det kanske till och med hämmade mina prestationer lite efteråt för då tänkte jag att det där var min nivå, men det var en topprestation. Det är inte alltid man ligger där.

Det skulle börja knacka lite för August Erlingmark och framför allt skulle det börja rasa för hans IFK Göteborg. Blåvitts sommar och höst blev enormt tung och storklubben kom allt närmare att behöva spela för sin överlevnad i allsvenskan. Det var tveklöst ett pressat läge för både klubben och spelarna.

När IFK Göteborg ställdes mot Brommapojkarna som man slogs mot i bottenskiktet den 22 oktober ställdes allt på sin spets.

– Stressen inför BP-matchen var extrem. Jag är så tacksam nu när jag kan sitta här och vara avslappnad för jag vet hur jobbigt det var och jag vet hur man kände på folk att de tyckte det var jobbigt, säger Erlingmark.

Säkrade kontraktet

Matchen slutade väl för blåvitts del. Det blev en 2–0-seger och laget tog sig till säkrare mark och kunde så småningom säkra ett nytt allsvenskt kontrakt även 2019.

– Det var den skönaste vinsten i min karriär, för det hade kunnat gå illa om vi inte vunnit den matchen.

Hur upplevde du den perioden utanför laget?

– Man träffar många blåvita fans och jag har många vänner som håller på blåvitt. Det är klart att det blir en press på mig för man känner sig skyldig. Det tror fan att de frågar mig för de vill ju veta, men det blir jobbigt att försöka hålla det uppe positivt när man själv var den som mådde sämst. Jag visste hela tiden att det var jag som kunde göra någonting åt det. Jag hade samma känslor som dem, men kunde göra skillnad. Jag är väldigt stolt över mig själv att jag lyckades med det och göra en bra prestation i matchen mot BP.

Det kanske är svårt att tänka nu, men kan du känna att du kommer ha nytta av att ha gått igenom det här året längre fram i din karriär?

– Det kommer jag säkert att ha. Egentligen var ju förra året lite likadant. Vi blev tia och det var kaos med tränarbyte. Det har varit negativt sedan jag kom upp i a-laget så jag vill ju bara att det ska vända. Jag trivs jättebra här trots att det gått dåligt så då förstår jag ju hur bra jag hade trivts om det gick bra. Att få vinna stormatcher och spela ute i Europa lockar verkligen. Sedan vill man ju göra fansen och sina vänner glada. Det är en morot att det är så många som bryr sig och att man kan påverka hur de mår, säger Erlingmark.

Det är inte ens tre veckor sedan fotbollssäsongen tog slut, men redan nu längtar August Erlingmark till nästa. Drivet att göra ett ännu bättre år är stort. Han vill framför allt bli en så gjuten startspelare som möjligt och ta ett större ansvar. Det finns inga riktigt specifika spelmoment han vill utveckla utan det handlar om att bli en ännu mer komplett spelare. Om något ska nämnas så är det duellspelet och därför väntar nu en försäsong med många timmar i gymmet.

– Jag vill bygga upp en grundstyrka och komma tillbaka starkare. Bara för att jag är lång så tror folk att jag är stark, men det är jag inte. Jag behöver muskla på mig lite (skratt). Jag är verkligen inget djur i gymmet, säger August Erlingmark.

  • Adam Andersson031-98 50 67